Kyliánův nadační fond v Praze

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kyliánův nadační fond v Praze je organizace, založená v roce 2017, se sídlem v Praze, [1] jejímž účelem je zejména podpora tanečního umění a dále oborů spřízněných s tancem a to v mezinárodním kontextu. [2] Nadační fond nese jméno Jiřího Kyliána, významného a uznávaného českého tanečníka a choreografa a to především ve světovém měřítku [3], dlouholetého uměleckého ředitele a choreografa Nizozemského tanečního divadla – Nederlands Dans Theater (NDT).

Předchůdci nadačního fondu, zřizovatelé[editovat | editovat zdroj]

Předchůdcem nynějšího Kyliánova nadačního fondu byla Kyliánova nadace v Praze, založená v roce 1991 při Divadelním ústavu v Praze. Ta byla v roce 1998 přejmenována na Kyliánovu videotéku a s jejím přestěhováním na půdu AMU transformovaná v roce 2012 na Kyliánovo taneční centrum a knihovnu. [4] S oficiálním založením Kyliánova nadačního fondu v Praze v r. 2017 pokračuje tato původní organizace pod názvem Kyliánův taneční archív jako jeden z pilířů aktivit fondu.

Kyliánův nadační fond v Praze byl založen za podpory Kylian Foundation NL, jako samostatná česká organizace. Nadace podporuje výzkum, vývoj a vzdělávání v oblasti současného tance a souvisejících oborů. Rovněž spolupracuje s dalšími subjekty na archivaci kulturní produkce a na uchování uměleckého odkazu Jiřího Kyliána.

Zakladatelkou [5] a ředitelkou nadace je Nataša Novotná, tanečnice a choreografka, spoluzakladatelka souboru současného tance 420PEOPLE. Sama mnoho let spolupracovala s Jiřím Kyliánem během svého tanečního působení v Nizozemí v souboru Nederlands Dans Theater (NDT), který Jiří Kylián vedl.

Nadaci řídí správní rada, která má čtyři členy (např. režisér Jan Hřebejk), včetně předsedkyně-ředitelky. Čestným předsedou je Jiří Kylián.

Sídlo Kyliánova nadačního fondu v Praze je v areálu Anenského náměstí v Praze 1, kde sídlí rovněž některé složky Národního divadla a nacházejí se zde také baletní zkušebny.

Cíle nadačního fondu[editovat | editovat zdroj]

  • Podpora vybraných projektů současného tance, vzniku a distribuce tanečních filmů
  • Správa a rozvoj Kyliánova tanečního archivu na Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění v Praze
  • Vzdělávání a rozvoj – spolupráce s partnery zaměřenými na vzdělávání v tanci, podpora rozvoje vysokoškolských oborů tance a choreografie, stipendia a workshopy

Významné akce Nadačního fondu[editovat | editovat zdroj]

Školním rokem 2019/2020 započal Kyliánův nadační fond v Praze kontinuální spolupráci s tanečními konzervatořemi v Praze, Ostravě a Brně, které přijaly návrh pilotního čtyřletého projektu Workshop Kylián.

Celebrating Kylian, Den Haag 2017 (zleva: Jiří Kylián, Markéta Perroud, Nataša Novotná, Jiří Lábus, Ondřej Vinklát)
  • 2017 KYL.expo – výstava fotografií dvorního fotografa NDT Jorise-Jana Bose, zachycující práci Jiřího Kyliána, se konala u příležitosti Mezinárodního dne tance
  • 2018 Celebrating Kylián – multimediální retrospektivní výstava materiálů z práce a díla Jiřího Kyliána, uspořádaná ve spolupráci s Baletem Národního divadla v Praze a Mezinárodním festivalem TANEC PRAHA, byla součástí 30. ročníku Mezinárodního festivalu TANEC PRAHA 2018 a slavnostní premiéry Baletu Národního divadla Kylián – Mosty času. [3] Jednalo se o adaptaci stejnojmenné výstavy připravené pro speciální festival Celebrating Kylián! , který probíhal v nizozemském Haagu v roce 2017. [6]

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

  • Nadační fond pořádá prostřednictvím Kyliánova tanečního archivu, pod vedením Elvíry Němečkové, nepravidelně cyklus medailonků „Stopy v písku“, věnovaných osobnostem, které psaly historii tance a pohybového umění. V rámci tohoto cyklu byly připomenuty žijící osobnosti např.:Petr Weigl, Jiří Opěla, Božena Brodská, Eva Kröschlová, Josef Jelínek aj. a „in memoriam“ např.: Lubomír Kafka, Luboš Ogoun, Alena Skálová a další.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Veřejný rejstřík a Sbírka listin: https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=976220&typ=PLATNY
  2. Opera plus: Lucie Kocourková: Témata Týdne s tancem: Kyliánův nadační fond a Igor Vejsada v PKB (28.6.2017): https://operaplus.cz/temata-tydne-tancem-kylianuv-nadacni-fond-rok-igora-vejsady-pkb/
  3. a b Český dialog: Olga Szymanská: KYLIÁN – mosty času (září 2018): http://cesky-dialog.net/clanek/8300-kylian-mosty-casu/ Archivováno 20. 2. 2020 na Wayback Machine.
  4. Oficiální web nadace: https://www.kylianfund.cz/
  5. Profil umělce – Národní divadlo: Nataša Novotná: https://www.narodni-divadlo.cz/cs/umelec/natasa-novotna
  6. Oficiální web nadace: mhttps://www.kylianfund.cz/celebratingkylian

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]