Kychtová věž bývalé hutě Waleska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wieża gichtowa dawnej huty Waleska
Základní informace
Výstavba1835
Materiálcihla
Poloha
AdresaPalowice, PolskoPolsko Polsko
Nadmořská výška263 m
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky599/66 a A/1015/22
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wieża gichtowa dawnej huty Waleska, česky lze přeložit jako Kychtová věž bývalé hutě Waleska, je památkově chráněná budova, která je pozůstatkem místního hutnicctví. Nachází se v lesích u rybníku Gichta a Garbocz u vesnice Palowice ve gmině Czerwionka-Leszczyny v městském okrese Rybnik v jižním Polsku. Geograficky se nachází v etnoregionu Horní Slezsko, v krajinném parku Park Krajobrazowy Cysterskie Kompozycje Krajobrazowe Rud Wielkich a geomorfologickém celku Płaskowyż Rybnicki ve Slezském vojvodství.[1][2][3][4]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Wieża gichtowa dawnej huty Waleska, tzv. „Gicht“, je cennou připomínkou historie domácího hutnictví a rozvoje Palowic. Samotné železárny vznikly na počátku 19. století v dnes již neexistující vesnici Łanuch u Palowic. Vyrábělo se zde tyčové železo primitivní tavbou železné rudy. Nejprve zde byla postavena kovárna (tzv. hamernia) v polovině 18. století. Zděná čtyřpatrová cihlová budova s hranatou věží pochází z roku 1830 a má výšku 15 m. Vnitřní rozměry věže jsou 7,75×6,10 m a vnější rozměry jsou je 8,70×6,85 m. Výroba byla zastavena v roce 1855 kvůli nízké ziskovosti a nedostatku dřeva používaného k tavení surového železa. Budova, která se dochovala dodnes, sloužila k vyzdvižení vsázky pece do třetího patra ručním výtahem, která byla následně ručně přemístěn do sousední vysoké pece kruhového průřezu. Věž nese název podle dcery tehdejšího majitele kterým byl Franciszek Winckler.[1][2][3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Místo je celoročně přístupné avšak vstup do věže není povolen.

Věž se nachází na turistické trase Szlak Początków Hutnictwa a cyklostezkách.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Wieża gichtowa dawnej huty "Waleska" w Palowicach - Odkrywcza Turystyka. odtur.pl [online]. [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. (polsky) 
  2. a b Gichta huty „Waleska” w Palowicach [online]. [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. 
  3. a b Palowice - Ruiny huty Waleska. Atrakcje turystyczne Palowic. Ciekawe miejsca Palowic. www.polskaniezwykla.pl [online]. [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. 
  4. a b Palowice - dawna huta Waleska - Strażnicy Czasu. www.straznicyczasu.pl [online]. [cit. 2024-03-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]