Kulisa (technika)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mechanismus s posuvnou kulisou, kámen má kruhový průřez, smýkadlo a kulisa nejsou oddělené

Kulisový mechanismus slouží k převádění otáčivého pohybu na pohyb posuvný (nebo naopak). Slouží tedy ke stejnému účelu jako klikový mechanismus. Ve srovnání s klikovým mechanismem jsou nevýhodami kulisového mechanismu vyšší ztráty třením, vyšší opotřebení a tedy schopnost přenášet menší zatížení. Výhododou kulisového mechanismu oproti klikovému je jednoušší konstrukce a pro některé aplikace vhodnější průběh kinematických veličin (dráhy, rychlosti a zrychlení).[1]

Kulisový mechanismus se pro svou jednoduchost používal ve starších strojích (např. obrážečka). V současnosti se využívá u některých druhu ventilů/úzavěrů.

Konstrukce a princip[editovat | editovat zdroj]

Kulisový mechanismus se skládá z kliky, kamene, kulisy a případně smýkadla. Klika (obvykle hnaná), koná otáčivý pohyb. Na klice je upevněn kámen s kruhovým nebo čtvercovým přůřezem. Kámen zapadá do kulisy. Kulisa je vodící hranolovitá součást mechanismu s výřezem, ve kterém se pohybuje kámen. Ke kulise je připevněno smýkadlo, které koná výsledný posuvný pohyb.

Mechanismus s kyvnou kulisou. Otáčející se klika s kamenem (červeně) pohybuje kulisou (žlutě), která posouvá smýkadlo (zeleně).

Podle upevnění a vedení kulisy se rozlišují dvě varianty kulisového mechanismu:

  • mechanismus s posuvnou kulisou – kulisa je uložena tak, že se může pouze posouvat, smýkadlo může být připevěno k libovolému místu kulisy (koná stejný pohyb)
  • mechanismus s kyvnou kulisou – kulisa je na jedné straně ukotvena a otáčí se okolo tohoto bodu, na druhé straně kulisy je připevněno smýkadlo.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kulisový mechanizmus na slovenské Wikipedii.

  1. a b VOLEK, František. Základy Konstruování a části strojů II. 1. vyd. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2003. 89 s. ISBN 80-7318-111-8. S. 46-50. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]