Královský rodinný řád koruny Bruneje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Královský rodinný řád koruny Bruneje
Darjah Kerabat Mahkota Brunei
Uděluje

Brunej
Typ záslužný a diplomatický řád
Založeno 15. srpna 1982
Stát BrunejBrunej Brunej
Uděluje se za za zásluhy ve prospěch sultána a státu
Status dosud udílen
Třídy 1
Postnominální písmena DKMB
Ostatní vyznamenání
Vyšší není

Královský rodinný řád koruny Bruneje (malajsky Darjah Kerabat Mahkota Brunei) je nejvyšší brunejské státní vyznamenání. Založen byl roku 1982.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen dne 15. srpna 1982 sultánem Hassanalem Bolkiahem. Držitelé tohoto ocenění mohou používat postnominální písmena DKMB.[1] Udílen je za zásluhy ve prospěch sultána a státu. Jakožto nejvyšší státní vyznamenání je udílen také jako diplomatický řád zahraničním hlavám států na znamení přátelství. Udílen je v jediné třídě.

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak má tvar zlaté osmicípé hvězdy s cípy zakončenými dvěma hroty a pokrytými diamantovými fazetami. Mezi jednotlivými cípy jsou drobné půlměsíce z bílého zlata. Uprostřed je kulatý medailon se širokým okrajem. Uprostřed je zlatá brunejská koruna zdobená rubíny. Na vnitřním lemu medailonu je nápis v arabštině. Vnější lem je zdoben smaragdy. Ke stuze či řetězu je připojen pomocí jednoduchého kroužku.

Řádová hvězda se vzhledem podobá řádovému odznaku, je na něm však umístěna osmicípá hvězda z bílého zlata, jejíž cípy jsou zdobeny diamanty.

Stuha je žlutá.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Королевский семейный орден Короны Брунея na ruské Wikipedii.

  1. "Senarai Bintang-Bintang Kebesaran dan Pingat-Pingat Kehormatan Negara Brunei Darussalam" (PDF). www.adat-istiadat.gov.bn s. 1 (malajsky) Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]