Královská fotografická sbírka originálních tisků a negativů na skleněných deskách

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Královská fotografická sbírka originálních tisků a negativů na skleněných deskách
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
SS Birma, parník Východoasijské společnosti, fotografie ID 07-18 ze sbírky
Kancelář Banque de l'Indochine v Bangkoku. Původní titulek: Velká otevřená kancelář. Mezi moderní prvky patří psací stroje, elektrická světla a stropní ventilátory. 1924-1930.

Královská fotografická sbírka originálních tisků a negativů na skleněných deskách, nebo Vajirañāṇa Royal Library Collection (thajsky ฟิล์มกระจกและภาพต้นฉบับชุดหอพระสมุดวชิรญาณ) je velká sbírka fotografických originálů z Thajska od druhé poloviny 19. století do počátku 20. století, kterou od roku 1977 uchovávají Thajské národní archivy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně je získal princ Damrong Rajanubhab, který shromáždil originály z osobních sbírek králů Chulalongkorna a Vajiravudha, své vlastní sbírky a také několika fotografických studií v Královské knihovně Vajirañāṇa, kterou vedl. Kolekce obsahuje 35 427 skleněných desek o velikosti od 4 do 12 palců (100-300mm), stejně jako téměř 50 000 výtisků, a tvoří podrobný fotografický záznam Thajska (tehdy známého jako Siam) během období modernizace země.[1] Sbírka byla v roce 2017 zapsána do registru UNESCO Paměť světa.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Royal Photographic Glass Plate Negatives and Original Prints Collection na anglické Wikipedii.

  1. Thai National Committee on Memory of the World Programme of UNESCO. ฟิล์มกระจกและภาพต้นฉบับชุด หอพระสมุดวชิรญาณ. [s.l.]: National Archives of Thailand, 2022. Dostupné online. (thajsky) 
  2. The Royal Photographic Glass Plate Negatives and Original Prints Collection [online]. [cit. 2023-12-06]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]