Koronavirové infekce ptáků

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Model koronaviru

Koronavirové infekce ptáků jsou onemocnění způsobované koronaviry. Ty se vyznačují charakteristickým uspořádáním povrchových struktur lipidového obalu virionu ve tvaru sluneční korony. Dosahují velikosti 80-120 nm, genom obsahuje jednovláknovou RNA. Jsou termolabilní, vnímavé na tuková rozpouštědla. Ve vnějším prostředí rychle ztrácejí svoji infekčnost a běžně používané dezinfekční prostředky je většinou spolehlivě ničí.

U člověka i různých zvířecích druhů byly izolovány rozličné skupiny i sérotypy koronavirů patřící do rodu Coronavirus. Jejich společnou vlastností je afinita k epiteliálním buňkám horních cest dýchacích, trávicího a močopohlavního traktu. Některé koronaviry vlastní hemaglutinin, který v případě viru infekční bronchitidy drůbeže je prokazatelný až po enzymatickém opracování.

Z hospodářsky významných onemocnění u drůbeže jsou koronaviry původci infekční bronchitidy drůbeže a koronavirové enteritidy krůt. Koronavirová enteritida byla diagnostikována i u mladých pštrosů v Jihoafrické republice v souvislosti s tzv. syndromem bledých kuřat. Etiologický význam většinou jen elektronmikroskopického průkazu koronavirů v trusu nebo střevním obsahu u průjmujících ptáků není zatím jasný. Koronaviry sérologicky odlišné od viru IB byly izolovány u bažantů, perliček, Psittaciformes, holubů a japonských křepelek.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JURAJDA, Vladimír. Nemoci drůbeže a ptactva – virové infekce. 1. vyd. Brno: ES VFU Brno, 2002. 184 s. ISBN 80-7305-436-1. 
  • SAIF, Y.M. et al. Diseases of Poultry. 11. vyd. Ames, USA: Iowa State Press, Blackwell Publ. Comp., 2003. 1231 s. Dostupné online. ISBN 0-8138-0423-X. (anglicky)