Kookurence

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kookurence neboli souvýskyt je v lingvistice popis výskytu dvou výrazů, lexikálních jednotek, v textovém korpusu vedle sebe v určitém pořadí. Uvádí, které prvky větné stavby patřící do stejné kategorie se mohou vyskytovat ve stejné, tedy analogické, pozici téže roviny stavby věty.[1] Souvýskyt v tomto lingvistickém smyslu lze interpretovat jako ukazatel sémantické blízkosti nebo idiomatického vyjádření. Korpusová lingvistika a její statistické analýzy odhalují vzorce souvýskytů v rámci jazyka a umožňují vypracovat typické kolokace pro jeho lexikální položky. Tzv. omezení souvýskytu je identifikováno tehdy, když se jazykové prvky nikdy nevyskytují společně. Analýza těchto omezení může vést k objevům o struktuře a vývoji jazyka.[2]

Kovýskyt lze považovat za rozšíření počítání slov ve vyšších dimenzích. Souvýskyt lze kvantitativně popsat pomocí měření, jako je korelace nebo vzájemná informace.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Coocurence na anglické Wikipedii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOOKURENCE | Nový encyklopedický slovník češtiny. www.czechency.org [online]. [cit. 2022-10-29]. Dostupné online. 
  2. KROEGER, Paul R. Analyzing Grammar: An Introduction. [s.l.]: Cambridge University Press 388 s. Dostupné online. ISBN 978-1-139-44351-7. (anglicky) Google-Books-ID: rSglHbBaNyAC.