Konstancja Czartoryska (1700–1759)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Konstancja Czartoryska
Portrét
Narození29. ledna 1696
Varšava, Polsko-litevská uniePolsko-litevská unie Polsko-litevská unie
Úmrtí27. října 1759 (ve věku 63 let)
Malčyci, Polsko-litevská uniePolsko-litevská unie Polsko-litevská unie
ManželStanisław Poniatowski
PotomciKazimír Poniatowski, Stanislav II. August Poniatowski, Ludovika Marie Poniatowská, František Poniatowski, Alexandr Poniatowski, Izabella Poniatowská, Ondřej Poniatowský a Michal Jiří Poniatovský
RodCzartoryští
OtecKazimierz Czartoryski
MatkaIzabela Alžběta Morsztynová
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Portrét Stanisława Poniatowského a Konstancji Czartoryské

Konstancja Czartoryska (29. ledna 1696 nebo 1700 Varšava27. října 1759 Malčyci) byla polsko-litevská šlechtična a matka krále Stanislava II. Augusta Poniatowského. Hrála politickou roli v rámci Familie.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byla dcerou velmože Kazimierze Czartoryského a jeho manželky Izabely Elżbiety Morsztyn.[1] Dostala moderní francouzské vzdělání. Dne 14. září 1720 se provdala za Stanisława Poniatowského.[1] Sňatek byl dohodnut za asistence Jakuba Henryka Flemminga jako spojenectví mezi rodinou Poniatowských a Czartoryských. Po svatbě často navštěvovala královský dvůr.

Konstancja Czartoryska získala v rodině velký vliv a byla popsána jako hnací síla politické kariéry svého manžela a bratrů. Při interregnu a volbě krále po smrti krále Augusta II. v roce 1733 byla spolu se svou matkou a Marii Zofií Czartoryskou označena za nejvlivnější osoby ve Familii.

V září 1733 opustila se svou rodinou Varšavu a válku o polské následnictví strávila v Gdaňsku. Je popisována jako vážná osoba se zájmem o vzdělání a politiku, která byla silně oddaná své matce. Údajně se starala o to, aby její děti měly dobré vzdělání. V lednu 1736 navštívila Koszalin a úspěšně přesvědčila Michała Czartoryského, aby jako krále podpořil Augusta III. Do Varšavy se natrvalo vrátila v roce 1739.

Konstancja Czartoryska věnovala hodně času politice, především aby zajistila spojenectví mezi ní a rodinou svého manžela. Často podporovala Michała Czartoryského. V roce 1743 byla zapletena do skandálu, když byl její syn Kazimierz vyzván k souboji Adamem Tarłou poté, co tančil s jeho manželkou. Poté, co její syn vyvázl z prvního duelu bez zranění, prý mu řekla, že by ho raději viděla mrtvého než zostuzeného. To vedlo k druhému souboji, ve kterém byl Tarła zabit. V roce 1745 vyřešila konflikt mezi Jerzym Ignacem Lubomirskim, Czerniakem Stanisławsem a Antonim Lubomirskim. V roce 1752 ji manželka francouzského velvyslance, hraběnka de Broglie, obvinila, že stála za otravou L. A. Duperrona de Castér a označila ji za osobu schopnou všeho. V roce 1753 povolala svého syna zpět z Francie a podpořila jeho vyslání do Ruska ve spolupráci s Ch. H. Williams.

V roce 1755 ztratila politický vliv v rodinné politické straně kvůli odporu proti polské účasti v sedmileté válce a neshodám se svými bratry, kteří již její názory nerespektovali. Smrt její matky způsobila, že propadla depresím a většímu zájmu o náboženství.

V kultuře[editovat | editovat zdroj]

Byla zobrazena v románu Marie Dernałowiczové „Portret Familia“.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

 
 
 
 
 
Jerzy Czartoryski
 
 
Mikołaj Jerzy Czartoryski
 
 
 
 
 
 
Izabela Aleksandra Wiśniowiecka
 
 
Michał Jerzy Czartoryski
 
 
 
 
 
 
Joachim Korecki
 
 
Izabela Korecká
 
 
 
 
 
 
Anna Chodkiewiczová
 
 
Kazimierz Czartoryski
 
 
 
 
 
 
 
 
Tomasz Olędzki
 
 
 
 
 
 
 
 
Joanna Weronika Olędzka
 
 
 
 
 
 
 
 
Anna Grzybowská
 
 
 
 
 
 
 
Konstancja Czartoryska
 
 
 
 
 
Kazimierz Czartoryski
 
 
 
 
 
 
 
 
Izabela Alžběta Morsztynová
 
 
Jan Andrzej Morsztyn
 
 
 
 
 
 
Kazimierz Czartoryski
 
 
 
 
 
 
 
 
Izabela Alžběta Morsztynová
 
 
Izabela Alžběta Morsztynová
 
 
 
 
 
 
George Gordon, 1. markýz z Huntly
 
 
George Gordon, 2. markýz z Huntly
 
 
 
 
 
 
Henrietta Stewartová
 
 
Catherine Gordonová
 
 
 
 
 
 
Archibald Campbell, 7. hrabě z Argyllu
 
 
Anne Campbellová
 
 
 
 
 
 
Agnes Douglasová z Argyllu
 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Konstancja Czartoryska (1700–1759) na anglické Wikipedii.

  1. a b BUTTERWICK, Richard. Poland's Last King and English Culture: Stanisław August Poniatowski, 1732-1798. [s.l.]: Clarendon Press, 1998. 406 s. Dostupné online. ISBN 978-0-19-820701-6. S. 73–80. (anglicky) Google-Books-ID: ySzrq3JwjBEC. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]