Komora soudních znalců ČR

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Komora soudních znalců České republiky,[1] zkráceně Komora soudních znalců ČR,[2] KSZ ČR[3] nebo jen KSZ,[4] je profesní sdružení, které sdružuje soudní znalce jmenované na základě zákona o znalcích a tlumočnících.

Cíl[editovat | editovat zdroj]

Cílem občanského sdružení je obhajovat a prosazovat zájmy znalců u státních orgánů, a podílet se na projednávání návrhů právních předpisů, týkajících se znalecké činnosti. Dále formulovat a prosazovat etické a morální zásady znalecké činnosti. Komora soudní znalců ČR je jediným profesním seskupením znalců, zastupujícím Českou republikuevropské instituci Euroexpert.

Podmínky členství[editovat | editovat zdroj]

Členem Komory soudních znalců ČR se může stát každý znalec, jmenovaný krajským soudem, nebo Ministerstvem spravedlnosti ČR. Znalec může být členem jedné, či více sekcí podle vlastního výběru, a na základě dohody s předsedou příslušné sekce. Členství je formálně založeno vyplněním přihlášky, přičemž je podmíněno uhrazením jednorázového zápisného a členským příspěvkem na běžný rok. Členský příspěvek se skládá z částky, která byla stanovena sněmem KSZ ČR (tu poukazuje sekce na účet komory), a členského příspěvku konkrétní sekci, jehož výše je stanovena valnou hromadou sekce.

Časopis Znalec[editovat | editovat zdroj]

Časopis Znalec je interní zpravodaj, vydávaný pro členy sdružení. Obsahuje informace o činnosti, články a právní informace.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Stanovy Komory soudních znalců České republiky [online]. Praha: Komora soudních znalců ČR, 2016-10-15 [cit. 2021-06-17]. Dostupné online. 
  2. Organizační struktura Komory soudních znalců České republiky [online]. Praha: Komora soudních znalců ČR [cit. 2021-06-17]. Dostupné online. 
  3. Praha: Komora soudních znalců ČR [cit. 2021-06-17]. Dostupné online. 
  4. Kontakty na KSZ [online]. Praha: Komora soudních znalců ČR [cit. 2021-06-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]