Kolíček na prádlo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jednodílný dřevěný kolíček
Obvyklý trojdílný kolíček

Kolíček na prádlo, prádelní kolíček, kramlík, klamerka je drobná technická pomůcka používaná při sušení vypraného prádla. Slouží k přechodnému přichycení prádla a jiných textilií na prádelní šňůru během jeho sušení. V zásadě může být dvou různých typů.

Jeden kus bez pérka[editovat | editovat zdroj]

Kolíček bez pérka je jednodušší a také starší varianta. Je vyroben pouze z jednoho kusu dřeva (nebo jiného vhodného materiálu) s hlubokým zářezem ve tvaru písmene „U“ nebo „V“ (vidlička). Zářez slouží jako jednoduchá svorka či sponka, využívá se zejména jak přirozené pružnosti materiálu, tak i úhlu opásání mezi textilií a použitou prádelní šňůrou.

Jeho konstrukce je velice jednoduchá a v minulosti jej bylo možné vyrábět i podomácku svépomocí pomocí sekery, nože a dalších jednoduchých ručních nástrojů.

Tři kusy s pérkem[editovat | editovat zdroj]

Modernější a složitější varianta užívaná v současnosti. Kolíček se skládá ze dvou protilehlých stejných kusů (starší kolíčky byly dřevěné, současné kolíčky bývají obvykle vyrobeny z plastu), oba protilehlé díly tvoří dvojitou dvouzvratnou páku. Přítlak mezi oběma částmi vytváří pružinový díl vyrobený z kovu, který zároveň drží oba díly pohromadě ve správné poloze.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Kolík na prádlo