Koinonia Jan Křtitel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Koinonia Jan Křtitel je křesťanské společenství vzniklé na půdě katolické církve.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hnutí založil P. Ricardo Argaňaraz (*1936). V roce 1954 po silné zkušenosti obrácení vstoupil do kněžského semináře a 15. července 1962 byl vysvěcen na kněze. Byl poslán do Itálie na studia filosofie a kanonického práva na papežských univerzitách a měl možnost být aktivně zapojen při zahájení 2. vatikánského koncilu.

Působil na vatikánském Státním sekretariátu, později se věnoval kontemplativnímu životu, a proto spolu s dalšími kněžími založil sdružení Kněžské bratrstvo (Fraternità presbiterale).

V letech 1974 a 1975 prožil zkušenost několika vylití Ducha svatého s projevy charismatických darů. V tomto období, po dvou měsících samoty na hoře Pasubio, přijal vnuknutí dát vzniknout nové komunitě. Dne 19. září 1975 se poprvé dostal do Camparma, neobydlené osady patřící k horské obci Valli del Pasubio blízko Vicenzy, kde se usadil.

Asi po třech letech života v samotě vzniká s příchodem prvních povolání zárodek komunity, jejž budou záhy následovat další založení nejprve v Itálii, a poté i jinde ve světě.

V roce 1999 se Ricardo Argaňaraz vzdává veškerých řídících funkcí.

V současnosti Koinonia Jan Křtitel čítá víc než 30 celibátních komunit, k nimž se řadí další četné reality. Celkový počet členů včetně laiků, zasvěcených a kněží překračuje 10 000 (údaj z r. 2021).

Komunita se nachází v různých zemích pěti kontinentů: Austrálie, Belgie, Česká republika, Francie, Indie, Irsko, Itálie, Izrael, Jihoafrická republika, Lucembursko, Maďarsko, Mauricius, Mexiko, Německo, Polsko, Slovensko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, USA, Velká Británie a Zimbabwe.

Hnutí projevuje rysy charismatického křesťanství. Věnuje se misijním a komunitním aktivitám pro mládež, pro manželské páry, pastorační činnosti, různým druhům církevních setkání, evangelizaci, službě ve věznicích a mnohým dalším.

Hnutí v České republice[editovat | editovat zdroj]

V České republice sídlí společenství v Plzni-Liticích, Dobřanech a Nebílovech. Vrchním představeným je P. Alvaro Grammatica.
18.-19. 11. 2023 se koná setkání komunity.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Oficiální stránky