Kay Goldsworthy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kay Goldsworthy
Narození1956 (67–68 let)
Melbourne
BydlištěSale
Alma materTrinity College
Trinity College Theological School, Melbourne
Povoláníkněžka
Oceněnídůstojník Řádu Austrálie (2017)
Nábož. vyznáníanglikánství
Funkcearcibiskup
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kay Maree Goldsworthy (* 1956 Melbourne) je anglikánská duchovní, od 22. května 2008 pomocná biskupka arcidiecéze Perth. Je první a zatím jedinou ženou Australské anglikánské církve, která obdržela biskupské svěcení.

Mládí, vzdělání, služba[editovat | editovat zdroj]

Goldsworthy se narodila a vyrůstala ve věřící rodině v Melbourne. Uvedla o sobě, že nebyla moc dobrá studentka. Krátce bydlela se svou starší sestrou a pracovala v maloobchodě. V té době začala cítit povolání ke službě v církvi, ale nevěděla jak jej naplnit. Nevstoupila do kláštera, protože chtěla působit mezi lidmi ve světě.[1] V roce 1980 začala studovala teologii na Trinity College v Melbourne. Roku 1986 byla jako jedna z prvních žen v Austrálii vysvěcena na jáhenku. Působila ve farnostech Thomastown, Epping, Deer Park a St. Albans. Poté se přestěhovala do severní Austrálie a stala se spirituálkou Perth College. v Mount Lawley. V roce 1992 přijala kněžské svěcení z rukou arcibiskupa Petera Carnleyho. Sloužila jako farářka farnosti sv. Davida v Applecross. V té době byla jmenována kanovnicí katedrály sv. Jiří v Perthu a arcijáhenkou Fremantle. Roku 2007 začala pracovat v arcidiecézi Perth.

Episkopát[editovat | editovat zdroj]

22. května 2008 se stala první ženou s biskupským svěcením v Australské anglikánské církvi. 21. března 2015 byla uvedena do úřadu biskupky gippslandské diecéze. Roku 2017 obdržela Řád Austrálie (AO) "Jako průkopnice rovnosti a vzor všech žen v církevní správě a pastoraci. Za vynikající služby v oblasti náboženství v Australské anglikánské církvi."

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MELBOURNE, The University of. Goldsworthy, Kay - Woman - The Encyclopedia of Women and Leadership in Twentieth-Century Australia. www.womenaustralia.info [online]. [cit. 2017-12-28]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]