Kaspar Braun

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaspar Braun
Narození13. srpna 1807
Aschaffenburg
Úmrtí29. října 1877 (ve věku 70 let)
Mnichov
Místo pohřbeníStarý jižní hřbitov v Mnichově (48°7′44″ s. š., 11°33′58″ v. d.)
Alma materAkademie výtvarných umění v Mnichově (od 1832)
Povoláníilustrátor, malíř, vydavatel, dřevorytec, grafik a litograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaspar Braun (13. srpna 1807 Aschaffenburg29. října 1877 Mnichov)[1] byl německý malíř, kreslíř, ilustrátor, dřevorytec a nakladatel.


Životopis[editovat | editovat zdroj]

Po absolvování gymnázia ve svém rodném městě studoval na Akademie der Bildenden Künste München. Po cestách v severním Německu a Maďarsku odešel v roce 1838 do Francie, do ateliéru Louise-Henri Brévièra v Paříži,[2] jednoho z předních evropských dřevorytců své doby. S dovednostmi tam získanými založil po svém návratu do Mnichova v roce 1839, spolu s radními z Dessauer, xylografický ústav. V roce 1843 založili s vydavatelem Friedrichem Schneiderem nakladatelství Verlag Braun & Schneider. Spolu od roku 1844 vydávali vtipně satirický, ilustrovaný týdeník Fliegenden Blätter. Získali práva k Max a Moritz, jednomu z prvních obrazových příběhů Wilhelma Busche. Také vydávali Münchener Bilderbögen, časného předchůdce komiksů 20. století, na kterém se podíleli známí umělci jako Wilhelm Busch, Franz Pocci nebo Moritz von Schwind. Jako první ztvárnil Braun, v roce 1847, postavu Münchner Kindl.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kaspar Braun na německé Wikipedii.

  1. Allgemeine Deutsche Biographie - Braun, Caspar
  2. BIOGRAPHIE, Deutsche. Braun, Caspar - Deutsche Biographie. www.deutsche-biographie.de [online]. [cit. 2022-02-03]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]