Karl Kessler

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karl Kessler
Narození19. listopadujul. / 1. prosince 1815greg.
Položka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ474727
Úmrtí3.jul. / 15. března 1881greg. (ve věku 65 let)
Petrohrad
Místo pohřbeníSmolenský luterský hřbitov
Alma materImperátorská petrohradská univerzita
Povoláníornitolog, zoolog a ichtyolog
ZaměstnavateléImperátorská univerzita svatého Vladimíra
Imperátorská petrohradská univerzita
Petrohradská státní univerzita
OceněníŘád sv. Anny 1. třídy
Řád sv. Stanislava 2. třídy
Řád sv. Stanislava 1. třídy
Řád sv. Anny 2. třídy
Řád sv. Vladimíra 2. třídy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karl Fedorovič Kessler (19. listopadu 1815 až 3. března 1881) byl baltsko-německý zoolog, ichtyolog a ornitolog, který od roku 1862 do své smrti působil jako profesor biologie na Petrohradské státní univerzitě v ruckém Sankt-Petěrburgu. Byl jedním z prvních zoogeografů, a zasloužil se o položení základů pro teorii vzájemné pomoci, kterou ke sklonku 19. století rozvedl geograf, geolog a darwinista Petr Kropotkin.

Život[editovat | editovat zdroj]

Kessler se narodil v německém Königsbergu. Jeho otec byl královským lesníkem, rodina se ještě za Kesslerova dětství přestěhovala do Velikého Novgorodu. Kessler se přihlásil na Petrohradskou univerzitu, kde studoval pod ruským zoologem a mineralogem Stepanem Semenovičem Kutorgou. Po vystudování prvního oboru nejprve pracoval jako učitel matematiky, v roce 1837 pak odjel se svým spolužákem z univerzity, botanikem Nikolajem Železnovem na expedici do Finska, a po návratu z ní se vrátil ke studiu. V roce 1840 obhájil svou diplomovou práci zabývající se zadními končetinami ptáků ve vztahu k jejich systematice, a o dva roky později obhájil svou dizertační práci, v níž se zabýval kostrou datlovitých a klasifikací této čeledi ptáků. Poté byl zaměstnán Kyjevskou univerzitou a po léta se zabýval ptáky a rybami žijícími na území Ukrajiny. Studoval jak sladkovodní, tak mořské druhy ryb. Přišel také s teorií, že Černé moře bylo v minulosti spojeno s Kaspickým mořem několika toky. Formálně popsal například parmu sevanskou.

V roce 1868 se Kessler zasloužil o založení Sankt-Petěrburgské přírodovědecké společnosti. V roce 1879 na své přednášce pronesl, že v rámci jednotlivých druhů živočichů hraje významnou roli vzájemná pomoc a kooperace. Jeho domněnky, podle nichž vnitrodruhová kompetice hraje menší roli v evoluci než vzájemná pomoc, ovlivnily ruského geografa, geologa a darwinistu Petra Kropotkina, který Kesslerovu přednášku zmiňuje v první kapitole své knihy Vzájemná pomoc: Faktor evoluce (Mutual Aid: A Factor of Evolution).

Druhy pojmenované na Kesslerovu počest[editovat | editovat zdroj]

Několik druhů živočichů bylo pojmenováno na Kesslerovu počest za jeho přínos oboru zoologie. Mezi nimi je to například drozd západočínský (Turdus kessleri).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]