Přeskočit na obsah

Karel Kopic

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Kopic
Airbrush ilustrátor Karel Kopic v ateliéru.
Airbrush ilustrátor Karel Kopic v ateliéru.
Narození11. května 1958 (66 let)
Ústí nad Labem
Povoláníairbrush ilustrátor a bubeník
DětiLukáš Kopic
Webová stránkahttps://www.karelkopic.cz/
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karel Kopic (* 11. května 1958 Ústí nad Labem) je český výtvarník a hudebník.

Tvoří malířskou technikou airbrush. Je řazen k nejlepším airbrush ilustrátorům zemí bývalého východního bloku. V letech 1995, 2000 a 2001 získal první ceny na soutěžích International Airbrush Award (Německo) a Annual Airbrush Excellence Award (USA). Od roku 1995 je členem European Airbrush Association a publikuje v airbrush magazínech vycházejících po celém světě.[1]

Kromě své volné tvorby, ve které se často objevují hudební motivy, motivy tučňáků nebo volských ok, nakreslil technikou airbrush i stovky komerčních ilustrací a obalů. Ručně airbrushí maluje také pozadí pro českou počítačovou adventuru Polda 6, 7, 8.

Od dětství se věnuje hudbě a dlouho se jí živil i jako profesionální bubeník. Začínal jako jazzový hráč, hrál s řadou ústeckých kapel, poté hostoval s československou jazzovou elitou, například skupinou Impuls, Kvartetem Milana Svobody a Vlastou Průchovou. Nejdéle působil za bicí soupravou ve skupině Michala Tučného, poté účinkoval sedm let s Novými Schovankami, později Sally Rose Bandem. Jako studiový hráč natočil necelou stovku hudebních alb.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Karel Kopic - airbrush illustrator. www.karelkopic.cz [online]. [cit. 2024-06-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]