Kaires

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaires
Povolánímudrc a catej
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Kaires (též Kairsu[1] nebo Kóres[2]) byl mudrc ve starověkém Egyptě žijící v blíže neznámé době, nejpravděpodobněji snad ve druhé polovině Staré říše. Na papyru Chestera Beattyho IV je ve skladbě Chvála mudrců a knih z ramessovské doby jeho jméno uvedeno vedle jména Ptahhotepova ve výčtu osmi slavných mužů starověku, jejichž moudrost je „věčná“ a jimž se mezi tehdejšími Egypťany „nikdo nevyrovná“.[3]

Podle reliéfu z ramessovské doby pocházejícího ze Sakkáry a uvádějícího jména několika desítek slavných mužů z Mennoferu byl Kaires vezírem.[1] Vzhledem k jeho věhlasu je velmi pravděpodobné, že byl autorem známého a významného naučení,[2] nicméně žádné z jeho děl není známo. Někteří badatelé se proto domnívají, že by mohl být autorem Naučení pro Kagemniho,[1][2] jehož jméno se na jediném dochovaném exepláři nedochovalo. Český egyptolog Zbyněk Žába jej uváděl v souvislosti s autorstvím Naučení pro krále Merikarea.[2] Vzhledem k rozdílné době vzniku těchto textů ale Kaires nemohl být autorem obou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c BRUNNER, Hellmut. Moudré knihy starých Egypťanů : naučení o životě. Překlad Rudolf Řežábek. Liberec: Dialog, 2007. 344 s. ISBN 978-80-86761-77-0. S. 51. 
  2. a b c d ŽÁBA, Zdeněk. Tesáno do kamene, psáno na papyrus. Praha: Svoboda, 1968. 198 s. S. 64. 
  3. VACHALA, Břetislav. Moudrost starého Egypta. Praha: Knižní podnikatelský klub, 1992. 175 s. ISBN 80-85267-28-4. S. 172. 

Související články[editovat | editovat zdroj]