Kaštan sta koní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuPamátný strom (chráněný)
Kaštan sta koní
ObecSant'Alfio
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaštan sta koní (italsky Castagno dei Cento Cavalli) je kaštanovník setý, který roste v lese Carpineto na území obce Sant'Alfio na Sicílii. Je uveden v Guinnessově knize rekordů jako nejstarší a největší kaštanovník na světě.[1] Turínský botanik Bruno Peyronel odhadl jeho stáří na čtyři tisíce let. Strom je vysoký 22 metrů a obvod nejsilnějšího ze tří kmenů je 22 metrů.[2] Kaštan je pojmenován podle pověsti vyprávějící, že pod jeho rozložitou korunou našlo úkryt před bouřkou sto rytířů na koních. Jedna verze legendy uvádí, že mezi rytíři byla i královna Johana I. Neapolská a se všemi se pomilovala, avšak podle historických záznamů tato královna Sicílii nikdy nenavštívila.[3]

Strom se nachází v Regionálním parku Etna. Psali o něm Pietro Carrera a Alberto Fortis, ódu mu věnoval básník Giuseppe Borrello, namaloval ho Jean-Pierre Houël. Již v roce 1745 vyhlásilo Sicilské království jeho zákonnou ochranu.[4] V roce 1965 byl prohlášen národní kulturní památkou, v roce 1982 byl zařazen na seznam 150 nejvýznamnějších stromů v Itálii a v roce 2006 mu udělila UNESCO titul „památník míru“.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Leggende di Sicilia: Il Castagno dei Cento Cavalli -. supereva.it [online]. Supereva [cit. 2021-05-16]. Dostupné online. (italsky) 
  2. INSERITO. Leggende di Sicilia: Il Castagno dei Cento Cavalli -. castellosanmarco.it [online]. Castelo di San Marco, 2014-03-06 [cit. 2021-05-16]. Dostupné online. (italsky) 
  3. GUGLIELMINO, Debora. Il castagno dei cento cavalli: la leggenda dell’albero più grande del mondo. LiveUnict [online]. 2019-07-27 [cit. 2021-05-16]. Dostupné online. (italsky) 
  4. BELLA, Camillo. Castagno 100 cavalli. sentieri.php [online]. [cit. 2021-05-16]. Dostupné online. (italsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]