Křemen (Česká tabule)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křemen
Křemen - prostor pramenu Švarcavy
Křemen - prostor pramenu Švarcavy

Vrchol257 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříSvitavská pahorkatina / Chrudimská tabule / Heřmanoměstecká tabule
Souřadnice
Křemen
Křemen
PovodíLabe
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křemen je vrchol v České republice ležící v České tabuli[1].

Geomorfologické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Vrch Křemen náleží do subprovincie Česká tabule, oblasti Východočeská tabule, celku Svitavská pahorkatina, podcelku Chrudimská tabule a okrsku Heřmanoměstecká tabule[2].

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Křemen se nachází asi 2 kilometry jižně od města Přelouče na severním okraji obcí Mokošín a Benešovice. Jedná se o nevysoký protáhlý vrch orientovaný východo-západním směrem. Při cestě na vrchol je nutné překonat pouhých 20 - 25 výškových metrů, svahy Křemenu nejsou příkré.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Severní svah Křemenu odvodňuje potok Švarcava, který přímo na úbočí vrchu pramení. Jihozápadní svah patří do povodí Brložského a jihovýchodní svah Lipoltického potoka. Všechny jmenované toky jsou levými přítoky Labe.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

V okolí vrcholu Křemenu se nacházejí louky s křovinami na mezích. Na nezastavěných částech svahů jsou pole, na východním konci protáhlého vrchu v okolí pramene Švarcavy je nevelký listatý lesík.

Stavby[editovat | editovat zdroj]

dřevěná socha Mokoši

Na jihovýchodním svahu Křemenu se nachází zástavba obce Mokošín, na jihozápadním svahu zástavba vsi Benešovice. V lese východně od vrcholu stojí dřevěná socha bohyně Mokoši.

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Protáhlou vrcholovou partii Křemenu protínají tři významnější komunikace všechny v severojižním směru. Západně od vrcholu je to silnice Přelouč - Benešovice, východně polní cesta spojující Mokošín s poli severně od Křemenu a okolo pramene Švarcavy pak prochází silnice Přelouč - Mokošín. Turistické trasy se v okolí vrchu nenacházejí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Křemen na Mapách.cz
  2. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]