Jesse Pomeroy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jesse Pomeroy
Základní údaje
Rodné jménoJesse Harding Pomeroy
Datum narození29. listopadu 1859
Místo narozeníCharlestown, Boston
Datum úmrtí29. září 1932 (72 let)
Místo úmrtíBridgewater
Obvinění10. prosince 1874, vražda prvního stupně
Zatčení24. dubna 1874
Výše trestudoživotí
Příčina smrtipřirozená smrt
Oběť
Počet obětí2 potvrzené
předpokládá se 9 nebo více než 10
Období vraždění1871 - 1874
Stát vražděníUSA Massachusetts
Místo vraždyCharlestown, Boston
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jesse Harding Pomeroy (29. listopadu 185929. září 1932) byl odsouzený americký vrah a nejmladší osoba v historii státu Massachusetts, která byla usvědčena z vraždy prvního stupně. Byl shledán vinným soudním líčením v Supreme Judicial Court of Suffolk County v prosinci roku 1874.

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Jesse Harding Pomeroy se narodil v Charlestownu ve státě Massachusetts. Byl synem Thomase J. Pomeroye a Ruth Ann Snowman. Byl mladším ze dvou dětí, jeho bratr Charles Jefferson byl o dva roky starší. Jeho otec byl veteránem americké občanské války.

Nahlášené útoky v letech 1871-1872[editovat | editovat zdroj]

V letech 1871-1872 bylo přijato hlášení, že několik mladých chlapců bylo individuálně na různých místech napadeno o něco starším chlapcem. Nicméně v souvislosti s tímto případem nebyl nikdo zatčen. Útoky byly pozoruhodné svou extrémní brutalitou, které se pachatel dopouštěl. Mladí chlapci byli biti pěstmi a páskem, v posledních dvou případech napadeni i nožem. Jeden z chlapců zůstal psychicky poznamenán natrvalo.

V roce 1872 se jeho matka spolu s ním a bratrem přestěhovala do Jižního Bostonu. Pomeroyova napadání mladých chlapců nadále pokračovala a nakonec byl zatčen a případ byl předán soudu Juvenile Court. Pomeroy byl shledán vinným a byl umístěn státní nápravné chlapecké školy ve Westbouroughu kvůli nízkému věku (kde měl být do dovršení svých 18 let). Noviny The Boston Globe o něm napsaly článek zakončený větou: "Dospělo se k definitivnímu závěru, že chlapec je mentálně zaostalý."

Zločin[editovat | editovat zdroj]

V únoru roku 1874, kdy bylo Pomeroyovi 14 let, byl poslán zpět ke své matce a bratrovi do Jižního Bostonu. Jeho matka otevřela své vlastní krejčovství a jeho bratr Charles prodával noviny.

V březnu roku 1874 bylo zahájeno pátrání po desetileté dívce jménem Katie Curran. Dne 22. dubna 1874 bylo nalezeno zmrzačené tělo čtyřletého chlapce jménem Horace Millen v bažině. Policie ihned zadržela Pomeroye vzhledem k předešlým záznamům a trestu za útoky na mladé chlapce. Tělo Katie bylo nalezeno později ve sklepě obchodu Pomeroyovy matky. Její ostatky byly nedbale a narychlo ukryty v popelnici.

Soudní proces[editovat | editovat zdroj]

Pomeroyovy bylo ukázáno tělo chlapce a byl dotázán, zda vraždu spáchal on. Po vyšetřování koronerem bylo Pomeroyovi odebráno právo na poradenství.

Případ Commonwealth vs. Pomeroy byl projednáván na Massachusetts Supreme Judicial Court (v Suffolk County v Bostonu) ve dnech 9.-10. prosince 1874. U soudu žádal státní zástupce verdikt o vině z vraždy prvního stupně. Jeho argumenty pro toto obvinění byly způsoby, jakými byla vražda spáchána a poukázka na zákon státu Massachusetts, který tyto praktiky považuje za první stupeň.

Pomeroy byl shledán vinným 10. prosince 1874 a to i přes žádost o milost vzhledem k chlapcově nízkému věku.

Pomeroyův právník Charles Robinson podal dvě odvolání, která byly v únoru roku 1875 zamítnuta. Pomeroy byl odsouzen k smrti oběšením.

Po vynesení rozsudku[editovat | editovat zdroj]

Záleželo už jen na guvernérovi, aby rozsudek podepsal a stanovil datum Pomeroyvy popravy. Nicméně guvernér William Gaston odmítl dodržet povinnost schválení rozsudku smrti. Jediný, kdo mohl o popravě Pomeroye rozhodnout byl massachusettský nejvyšší soud, kde by muselo devět členů soudu hlasovat pro popravu. V následujícím roce a půl hlasovala porota celkem třikrát: na poprvé porota schválila trest smrti a v dalších dvou hlasováních odmítl guvernér rozsudek podepsat.

V srpnu roku 1876 porota hlasovala znovu anonymně a nakonec se shodla na kompromisu, že Pomeroy nebude popraven, ale odsouzen na doživotí ve vězení. Večer 7. září 1876 byl Pomeroy převezen z cely v Suffolk County do státní věznice v Charlestownu a započal svůj izolovaný život ve vězení. V den uvěznění mu bylo pouhých 16 let a 9 měsíců.

Ve vězení se Pomeroy naučil několik cizích jazyků včetně hebrejštiny. Jeden z psychiatrů, který jej pravidelně navštěvoval, potvrdil, že se naučil německy se značnou přesností. Psal také poezii a dohadoval se s dozorci věznice, že má právo na vydání své knihy. Studoval také knihy o právu a strávil desítky let pokusy o získání milosti a propuštění. V roce 1914 byla vydána psychiatrická zpráva o jeho duševním zdraví, která byla v novinách The Boston Globe zveřejněna až po jeho smrti. Ve zprávě bylo zmíněno, že se pokusil celkem desetkrát až dvanáctkrát uprchnout z vězení za pomocí vlastnoručně vyrobených nástrojů.

Vězeňský dozorce také uvedl, že u Pomeroye bylo nalezeno lano, ocelová pera či vrták a to buď v jeho cele nebo přímo na těle. Podle The Globe přišel Pomeroy o oko poté, co se snažil zničit jednu ze stěn své cely přesměrováním plynového potrubí. V roce 1914 psychiatr konstatoval, že jeho vynalézavost a vytrvalost nemá v historii vězeňství obdoby.

V roce 1917 za pomoci okresního zástupce Josepha Pelletiera [1] byl jeho trest zmírněn a mohl tak využívat výhod, které měli i ostatní doživotně odsouzení. Proti tomuto rozsudku se nejdříve bránil a požadoval jedině omilostnění. Nakonec se novým okolnostem přizpůsobil a ve vězení užíval možných výhod. V roce 1929 byl již jako starý muž s nalomeným zdravím převezen do nemocnice Bridgewater pro kriminálníky, kde dne 29. září 1932 zemřel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jesse Pomeroy na anglické Wikipedii.

  1. 2 Jan 1917, 1 - The Boston Globe at Newspapers.com. Boston Globe [online]. [cit. 2021-05-12]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]