Japonská společnost reklamních fotografů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Japonská společnost reklamních fotografů
Vznik1958
Právní formaPublic Interest Incorporated Associations
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Japonská společnost reklamních fotografů (Japan Advertising Photographers' Association), běžně nazývaná APA je organizace profesionálních fotografů v Japonsku, založená v roce 1958 a v roce 2012 se stala sdružením veřejného zájmu. Výstavy pořádá od roku 1959 a každoročně vydává anketu o nejzajímavější fotografie. Současný prezident je Šintaro Širatori. K červnu 2020 měla asociace 1 005 členů. Je členem Japan Photographic Copyright Association a členem PPA Professional Photographers of America. Sídlí na adrese Širokanedai City House 2F, 3-15-1 Širokanedai, Minato-ku, Tokio.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výstavy, ceny a ocenění[editovat | editovat zdroj]

Asociace organizuje výstavu s oceněním APA Award uváděné jako Veřejná výstava Asociace japonských reklamních fotografů Incorporated Public Interest Incorporated Association). Účastní se také udělování Ceny ministra hospodářství, obchodu a průmyslu v kategorii „reklamní práce“, která rekrutuje díla, která byla distribuována ve světě jako reklamy. Společnost je aktivní při udělování Ceny ministra školství, kultury, sportu, vědy a techniky, Ceny guvernéra Tokia, Ceny Kanemarua Šigemineho a dalších.

Všechna vítězná a vybraná díla cen APA jsou zveřejněna v Ročence reklamní fotografie Japonska a vybraná díla vystavena na výstavě cen APA v Tokijském muzeu fotografie.

Společnost vede praktické kurzy, které začleňují fotografii do uměleckých a řemeslných kurzů na základních a nižších středních školách. Asociace je držitelem Ceny ministra školství, kultury, sportu, vědy a techniky ve veřejné soutěži National School Drawing and Art Photography spolu s National Federation of Art and Design Education (národní organizace učitelů umění a řemesel).

Kromě toho se také účastní fotografických seminářů, sympozií souvisejících s autorskými právy a vydává časopis pro styk s veřejností APA NEWS Šun.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 日本広告写真家協会 na japonské Wikipedii.


Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Macuda Takako. "Hlavní fotografické kluby a asociace." In Anne Wilkes Tucker, et al. Historie japonské fotografie. New Haven: Yale University Press, 2003.ISBN 0-300-09925-8. s. 373.
  • (japonsky) Nihon šašinka džiten (日本写真家事典) / 328 vynikajících japonských fotografů. Kjóto: Tankóša, 2000. s. 347. Navzdory alternativnímu názvu v angličtině je celý text v japonštině.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]