James Wilson (obchodník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
James Wilson
Narození3. června 1805
Hawick
Úmrtí11. srpna 1860 (ve věku 55 let)
Kalkata
Místo pohřbeníLower Circular Road cemetery
NárodnostSkotská
Občanstvíbritské
Povoláníobchodník, politik, novinář
Majetek25 000 GBP (1837)
Politická stranaLiberální strana Spojeného království
Nábož. vyznáníkřesťanství
ChoťElizabeth Preston
RodičeWilliam a Alison Wilsonovi
PříbuzníWalter Bagehot (zeť)
FunkceČlen 15. parlamentu Spojeného království (1847–1852)
člen 16. parlamentu Spojeného království (1852–1857)
Financial Secretary to the Treasury (1853–1858)
Člen 17. parlamentu Spojeného království (1857–1859)
Člen 18. parlamentu Spojeného království (1859)
… více na Wikidatech
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

James Wilson (3. června 180511. srpna 1860) byl skotský obchodník, ekonom, zakladatel časopisu The Economist a rovněž zakladatel Chartered Bank of India, Australia and China, která je od roku 1969 známá jako Standard Chartered.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 3. června 1805 ve městě Hawick na jihu Skotska. Narodil se do silně věřící rodiny quakerů Williama a Alison Wilsonových jako jejich čtvrté dítě z celkových patnácti (jen deset se jich dožilo dospělosti). Od mala byl učen velké šetrnosti, ačkoli byl z bohaté rodiny. Jeho otec byl majitel malé ovčí farmy a měl továrnu na zpracování ovčí vlny, které se poměrně dobře dařilo. Wilsonova matka zemřela, když byl ještě velmi mladý.

Počátky kariéry[editovat | editovat zdroj]

Jako dítě byl samouk a byl veden k tomu, aby se stal učitelem, což ho ale nebavilo a říkal, že by byl raději tím nejpodřadnějším dělníkem v továrně jeho otce, než aby dělal učitele. Zvažoval, že by šel studovat právo na Faculty of Advocates, ale nakonec se rozhodl, že se vyučí v oboru ekonomie. V 16 letech tedy začal své učení v jedné kloboučnické továrně. Po této zkušenosti odešel i se svým bratrem do Londýna, kde začal své první podnikání.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Obchody[editovat | editovat zdroj]

Když Wilson a jeho bratr odcházeli do Londýna, každý od otce dostal 2000 liber jako dar na cestu a z těchto peněz založili svou první továrnu Wilson, Irwin & Wilson. Tu v roce 1831 zrušili, ale Wilson sám dále pokračoval velmi úspěšně v obchodech až do roku 1837, kdy nastala krize a on přišel o téměř všechno své jmění, když prudce klesla cena indiga. Aby se vyhnul bankrotu, byl nucen prodat většinu svého majetku. Dalším významným krokem v jeho obchodní kariéře bylo založení banky, která se tehdy jmenovala Chartered Bank of India, Australia and China. Z této se později stala Standard Bank, která dala v roce 1969 za vznik dnešní Standard Chartered.

The Economist[editovat | editovat zdroj]

V roce 1843 Wilson založil týdeník The Economist, kterého byl 16 let i šéfredaktorem a výhradním vlastníkem. Původně se časopis zabýval hlavně zprávami ze světa obchodu a politiky. The Economist je vydáván týdně do dneška a kromě původních témat se v něm najdou i články zaměřené na vědu a techniku, případně také rubriky zabývající se knihami a uměním.

Politika[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem ke zkušenostem, které měl James Wilson při svém působení v Britské východoindické společnosti, byl vybrán tehdejším ministerským předsedou britské vlády lordem Johnem Russellem, aby se staral o záležitosti ohledně Indie. Wilson ještě předtím, než se stal tímto, dá se říci, ministrem pro indické záležitosti, působil již několik let v britském parlamentu za Liberální stranu, jejímž členem byl. V roce 1859 opustil své úřady na Britských ostrovech a na žádost královny Viktorie odešel do Indie, kde měl pomoci restrukturalizovat finanční systém. Měl vytvořit nový daňový systém. Jeho úkolem bylo rovněž vytvořit novou měnu.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Rodina[editovat | editovat zdroj]

James Wilson si v roce 1832 vzal Elizabeth Prestonovou, s níž měl šest dcer. Nejstarší si vzala za muže Waltera Bagehota, který byl mj. jedním z prvních editorů časopisu The Economist.

Smrt[editovat | editovat zdroj]

V Indii moc dlouho neúřadoval, jelikož se v létě roku 1860 nakazil úplavicí a 11. srpna jí podlehl. Ačkoli byl ve své době relativně známá a vážená osoba, byl pohřben v neoznačeném hrobě na hřbitově v Kalkatě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]