JAWS

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
JAWS for Windows
VývojářFreedom Scientific
Aktuální verze2021.2107.12 (20. červenec 2021)
Operační systémMicrosoft Windows
Typ softwaruSpeciální výpočetní technika pro uživatele se zrakovým postižením
LicenceProprietární
LokalizaceČeská
Webwww.freedomscientific.com/products/fs/jaws-product-page.asp, www.galop.cz/jaws
Český webwww.galop.cz/jaws
Některá data mohou pocházet z datové položky.

JAWS (Job Access With Speech) patří mezi screen-readery, jedná se o program pro zrakově postižené uživatele vyvíjený společností Freedom Scientific. Jeho úlohou je zpřístupnění počítače s operačním systémem Microsoft Windows pro uživatele pracující hmatem a sluchem. Toho dociluje tím, že zpřístupňuje uživateli informace na obrazovce přes hlasovou syntézu a prostřednictvím braillského řádku a umožňuje komplexní ovládání počítače pomocí klávesnice.

K důležitým vlastnostem patří možnost vytvářet své vlastní konfigurační (detekční) skripty (s podporou dědičnosti). Ty mohou ovlivnit množství a typ informací jdoucí uživateli na výstup a také umožnit používání programů, které by nebyly jinak přístupné (např. programy, které nepoužívají standardní rozhraní operačního systému Windows). Snahou programátorů programu však zůstává omezit množství nutných rozšiřujících skriptů na minimum.

Historie[editovat | editovat zdroj]

JAWS byl prvně vydán v roce 1989 Tedy Henterem, bývalým motocyklovým závodníkem, který roku 1978 přišel při automobilové havárii o zrak. S kapitálem 180 000 USD od Billiho Joyce založil v St. Petersburgu na Floridě roku 1985 Henter-Joyce Corporation. Joyce prodal svůj podíl ve společnosti zpět Tedu Henterovi někdy v roce 1990. V dubnu 2000 se společnosti Henter-Joyce, Blazie Engineering a Arkenstone, Inc. spojily a vytvořily Freedom Scientific.

JAWS byl původně vyvíjen pro operační systém MS-DOS. Jednalo se o jeden z mnoha screen-readerů, které umožňovaly nevidomým uživatelům pracovat s MS-DOS aplikacemi v textovém režimu. Předností, kterou JAWS ve své době vynikal nad konkurencí, bylo zpřístupnění kaskádových menu ve stylu populárního Lotus 1-2-3. Dále umožňoval (na rozdíl od ostatních soudobých screen-readerů) používat makra, která poskytovala uživatelům možnost konfigurace uživatelského prostředí a práci s mnohými aplikacemi.

Ted Henter a Rex Skipper začali psát zdrojového kódu JAWSu v polovině osmdesátých let, jejich společná práce byla završena roku 1990 vydáním verze 2.0. Skipper pak společnost opustil. Po jeho odchodu byl zaměstnán Charles Oppermann, aby produkt udržoval a vylepšoval. Oppermann a Henter pravidelně přidávali nové vlastnosti a vydávali nové verze. Freedom Scientific nyní nabízí na svém webu JAWS for MS-DOS ke stažení jako freeware.

Roku 1993 vydali Henter-Joyce vysoce upravenou verzi JAWSu pro lidi s poruchami učení - WordScholar.

JAWS for Windows[editovat | editovat zdroj]

Operační systém Microsoft Windows byl roku 1992 již poměrně oblíbený, Oppermann tedy začal pracovat na nové verzi JAWSu. Hlavním cílem bylo nezasahovat do standardního uživatelského prostředí Windows a dále nabízet možnost skriptování. Testovací a beta verze JAWS for Windows (JFW) byly prezentovány na konferencích během let 1993 a 1994. V tuto dobu převzal práce na kódu vývojář Glen Gordon, a to zvláště po tom, co Oppermann v prosinci 1994 přešel k Microsoftu. Následovně (v lednu 1995) byl vydán JAWS for Windows 1.0.

V současné době bývá vydávána nová verze JAWS for Windows přibližně jednou ročně, menší updaty během roku. Poslední verze je 9.0, byla uvolněna v listopadu 2007.

Historie verzí[editovat | editovat zdroj]

Verze Datum vydání Nejdůležitější změny
JFW 1.0 Leden 1995 První verze pro OS Windows, podporovány Windows 3.1x a Windows for Workgroups 3.11
JFW 2.0 Kolem roku 1996

Přidána podpora pro Windows 95

JFW 4.0 14. září 2001
  • Mnoho změn v uživatelském rozhraní
  • Přidán nepovinný tutorial a nápověda ke klávesovým zkratkám
JFW 4.5 30. srpna 2002
  • Přidány klávesové zkratky pro práci v Internet Exploreru a pro navigaci mezi HTML tagy
JFW 5.0 9. října 2003
  • Výrazné zlepšení práce v Internet Exploreru
  • Hlasový a zvukový manažer pro indikaci fontů, ovládacích prvků a elementů na webových stránkách.
JFW 6.0
  • Zavedení aktivace produktu
  • Zavedení oddělených uživatelských nastavení
JFW 7.0
  • Uvolnění přenosné verze (možnost mít JAWS na USB flashdisku)
  • Podpora pro webový prohlížeč Mozilla Firefox
  • Konec podpory pro Windows 95
JFW 7.1 21. červen 2006
  • Automatické updaty
JFW 8.0 17. listopad 2006
JFW 9.0 19. listopadu 2007
  • Podpora pro psaní HTML zpráv (např. v Microsoft Outlooku)
  • Zachování HTML formátování při operacích se schránkou