Bulova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z J. Bulova Company)
Bulova
Logo
Logo
Bulova Corporate Center v New Yorku
Bulova Corporate Center v New Yorku
Základní údaje
Právní formasoukromá společnost
Datum založení1875
ZakladatelJoseph Bulova
Adresa sídlaNew York, Spojené státy americké
Charakteristika firmy
Oblast činnostiobranný průmysl a watchmaking
Produktyhodinky, Zapalovač a avionika
Mateřská společnostCitizen
MajiteléLoews Corporation
Citizen
Identifikátory
Oficiální webwww.bulova.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Bulova Accutron (ladička je nahoře, baterie je vyjmutá)

Bulova je výrobce hodinek a hodin se sídlem v New Yorku. Firma vyrábějící hodinky byla založena roku 1875 jako J. Bulova Company českým emigrantem Josefem Bulovou (1851–1936) a v roce 1923 přetvořena v Bulova Watch Company. Roku 1979 ji koupila Loews Corporation a od roku 2007 patří japonskému výrobci Citizen.

Roku 1912 otevřel Joseph Bulova ve švýcarském Bielu první závod věnovaný pouze výrobě hodinek, kde také zavedl do té doby v hodinářství neobvyklou masovou výrobu. Od roku 1923 patřila Bulova k prestižním značkám a zavedla i řadu technických novinek. Ve 40. letech byla mezi prvními firmami, které užívaly televizní reklamu, a vyráběla také velké elektrické hodiny pro hokejové stadiony.

Jako výrobce hodinek se Bulova prosadila zejména na poli hodinek poháněných elektronicky. V 50. letech vytvořili systém s ladičkou Bulova Accutron.[1] V 60. letech probíhala rivalita mezi Bulovou a Omegou, přičemž řešení od Bulovy NASA využívala v různých časoměrných zařízeních, ale zakázku na hodinky pro astronauty získala Omega (Omega Speedmaster Professional); teprve David Scott při misi Apollo 15 užil svoje vlastní hodinky Bulova Chronograph.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]