István Sándorfi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
István Sándorfi
Narození12. června 1948
Budapešť
Úmrtí26. prosince 2007 (ve věku 59 let)
Paříž
Místo pohřbeníBudapešť
Povolánímalíř
Webwww.fosaw.com/home.htm
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

István Sándorfi, ve Francii známý jako Étienne Sandorfi (12. červen 1948, Budapešť26. prosinec 2007, Paříž) byl maďarsko-francouzský malíř, představitel hyperrealismu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jeho otec byl ředitelem americké společnosti IBM v Maďarsku. Po uchopení moci komunisty strávil pět let ve stalinských věznicích a jeho rodina byla vystěhována na venkov. V době povstání v roce 1956 rodina uprchla ze země, nejprve do Rakouska, poté Německa a nakonec do Francie.

Již v 17 letech, ještě na střední škole, měl Sandorfi první samostatnou výstavu v malé galerii v Paříži. Po druhé výstavě v roce 1966 se začal věnovat výhradně malování, byť dlouho nepřicházel komerční úspěch a přiživoval se reklamou. V roce 1973 měl však velmi úspěšnou výstavu v Muzeu moderního umění v Paříži. Následovaly výstavy v Německu, Belgii i ve Spojených státech.

Asi patnáct let byly hlavním námětem jeho obrazů poněkud bizarní a děsivé autoportréty. Roku 1988 však změnil styl, stal se významným představitelem hyperrealismu a maloval převážně ženské postavy, což publikum ocenilo.

Byl známý tím, že se vyhýbal společenskému životu, žil v izolaci se svou rodinou, k čemuž přispívalo i to, že maloval výhradně v noci a přes den spal.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]