Bute

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Isle of Bute)
Satelitní snímek ostrova Bute

Bute (anglicky Isle of Bute, ve skotské gaelštině Eilean Bhòid nebo An t-Eilean Bòdach) je ostrov v zálivu Firth of Clyde na západním pobřeží Skotska. Administrativně patří pod hrabství Argyll a Bute. Od poloostrova Cowal je Bute na severu oddělen úzkým průlivem Kyles of Bute.

V roce 2011 žilo na ostrově 6498 obyvatel,[1] populace poklesla za 10 let cca o 10 %, ačkoli celkově populace na skotských ostrovech mírně vzrostla. Rozloha činí 122 km2. Je pátým nejlidnatějším a 13. největším skotským ostrovem.

Základem ekonomiky ostrova je zemědělství a turistický ruch spolu s rybářstvím a lesnictvím.

Název[editovat | editovat zdroj]

Význam jména ostrova je neznámý, může se vztahovat k staronorskému výrazu pro signální oheň na pobřeží (bót), ale možné jsou i jiné významy. V době vikingského panství se Bute nazýval Rothesay, se staronorskou příponou ey pro ostrov. Jméno Rothesay nese dnes největší sídlo na ostrově.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Bute je obydlen od prehistorických dob, náhrdelník objevený na ostrově je datován okolo roku 2000 př. n. l. Z doby bronzové pocházejí kamenné kruhy, z doby železné zbytky vesnic. Bute byl osídlen gaelským obyvatelstvem a přičleněn ke království Dál Riada, později byl součástí Ostrovního království norských vikingů.

V 13. století se stal vlastnictvím pánů z Argyllu, i když se jej Norové snažili získat zpět. Až na konci století definitivně přešel pod kontrolu skotských králů.

V letech 16611662 na ostrově proběhly čarodějnické procesy.

V době druhé světové války byl Bute námořní základnou, mj. se zde cvičily posádky miniponorek, které zaútočily na německou bitevní loď Tirpitz. Byly zde též dislokovány polské jednotky.

Přírodní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Povrch ostrova je kopcovitý, s nejvyšším vrcholem Windy Hill vysokým 278 m. Půda vhodná k obdělávání je v centrální části. Na západní straně se nacházejí písčité pláže, na severu jehličnaté lesy. Podloží je převážně pískovcové s vulkanickými prvky.

Žije zde spárkatá zvěř, zajíci, na pobřeží kolonie tuleňů.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Ostrov je ze dvou směrů dostupný trajekty ze skotské pevniny.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Isle of Bute na anglické Wikipedii.

  1. Scotland’s census 2011 Dostupné online
  2. Caledonian MacBrayne Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]