Irus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Irus
אירוס
Vjezd do Irus
Vjezd do Irus
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výškacca 40 m n. m.
StátIzraelIzrael Izrael
distriktCentrální
oblastní radaGan Rave
Irus
Irus
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel102 (2014[1])
Správa
Vznik2013
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Irus (hebrejsky אירוס, v oficiálním přepisu do angličtiny Irus[1]) je nově zřízená vesnice typu společná osada (jišuv kehilati) v Izraeli, v Centrálním distriktu, v Oblastní radě Gan Rave.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Leží v nadmořské výšce cca 40 metrů v pobřežní nížině. Nachází v intenzivně zemědělsky využívané krajiny.

Obec se nachází 6 kilometrů od břehu Středozemního moře, cca 15 kilometrů jižně od centra Tel Avivu, cca 45 kilometrů severozápadně od historického jádra Jeruzalému a 2 kilometry západně od města Nes Cijona. Irus obývají Židé, přičemž osídlení v tomto regionu je etnicky zcela židovské.

Irus je na dopravní síť napojen pomocí dálnice číslo 42, jež vede podél západního okraje vesnice.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Irus je nová vesnice, ale její plánování probíhalo delší dobu a s četnými kontroverzemi. Má mít výhledovou kapacitu 400 rodin. Zdejší pozemky vykoupili ve 20. letech 20. století Židé z Bulharska. Lokalita byla dlouho evidována jako zemědělská plocha a později se uvažovalo o jejím začlenění do zóny ochrany přírody. Od konce 90. let probíhalo rozhodování o změně využití na stavební pozemky. Úřady Oblastní rady Gan Rave tomu zpočátku bránily. Záměr výstavby nové vesnice byl odsouhlasen v roce 2007 a soudně potvrzen roku 2010. Následovaly ještě spory okolo charakteru zamýšlené nové výstavby. Původní plán na dvoupodlažní zástavbu byl redukován na přízemní domy.[2]

Demografie[editovat | editovat zdroj]

Poprvé je Irus evidována ve vládních statistických výkazech jako místo s trvalou populací roku 2014. Podle údajů z roku 2014 tvořili naprostou většinu obyvatel v Irus Židé (včetně statistické kategorie „ostatní“, která zahrnuje nearabské obyvatele židovského původu ale bez formální příslušnosti k židovskému náboženství).[1]

Jde o menší obec vesnického typu. K 31. prosinci 2014 zde žilo 102 lidí.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d יישובים 2014 [online]. Izraelský centrální statistický úřad [cit. 2015-10-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-11-17. (hebrejsky) 
  2. אִירוּס - יישוב עירוני חדש [online]. bonim.pnim.gov.il [cit. 2015-10-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-07-17. (hebrejsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]