Ipfw

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ipfw
Typ softwarusvobodný software
LicenceBSD licence
Webwww.freebsd.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

ipfirewall (často také ipfw) je v informatice název softwarového firewallu v unixovém systému FreeBSD. O jeho správu se starají dobrovolní vývojáři FreeBSD. Pravidla pro filtrování obsahu jsou obdobná, jako u jiných paketových filtrů IPv4 a IPv6. Firewall umožňuje vytvářet bezstavová pravidla i využít jednoduchou stavovou logiku pro splnění vyšších nároků uživatelů. Součástí programu je modul pro jádro systému, který je možné zavést za běhu. Stejně jako FreeBSD je i IPFirewall šířen pod open source licencí. Používá se jako vestavěný firewall též v systémech Mac OS X a DragonFly BSD.

Jednotlivé části programu[editovat | editovat zdroj]

Celý program se skládá z několika částí. Základem je jádro firewallu s integrovanou kontrolou procházejících paketů. Dále část pro vytváření logů, vytváření pravidel pro NAT, pravidla pro přesměrování provozu, vytváření síťového mostu a několik dalších funkcí.

Výchozí nastavení[editovat | editovat zdroj]

Po instalaci firewallu slouží připravená konfigurace hlavně jako ukázka a není doporučené ji využívat přímo v provozu (konfigurace se nachází v souborech /etc/rc.firewall a /etc/rc.firewall6). Tato ukázka obsahuje pouze bezstavovou logiku, která se používá jen jako základ.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku ipfirewall na anglické Wikipedii.

  1. http://www.freebsd.org/doc/handbook/firewalls-ipfw.html – FreeBSD Handbook (Chapter 30 Firewalls)