Inchcape

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Inchcape
Chybí zde svobodný obrázek
Inchcape
Inchcape
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Inchcape neboli Bell Rock je útes asi 18 km od východního pobřeží skotského Angus v zálivu Firth of Tay, poblíž Dundee a Fife, na kterém stojí maják Bell Rock. Název Inchcape pochází ze skotské gaelštiny Innis Sgeap, což znamená Beehive isle (ostrov (včelích) úlů), pravděpodobně přirovnávající tvar útesu ke starým skeletovým úlům.[1] Podle legendy, pravděpodobně lidové etymologie, je alternativní název Bell Rock (Zvonová skála) odvozen od pokusu opata z Arbroathu (Aberbrothock) ze 14. století instalovat na útesu výstražný zvon; zvon odstranil holandský pirát, který o rok později na útesech zahynul, tento příběh je zvěčněný v básni The Inchcape Rock z roku 1802 od básníka Roberta Southeye.

Hlavní nebezpečí, které útes představuje pro lodní dopravu, spočívá v tom, že jen jeho poměrně malá část je nad vodou, ale velká část okolí je extrémně mělká a nebezpečná.

Skála se objevila v televizním seriálu BBC Sedm divů průmyslového světa, který vyprávěl o stavbě majáku Bell Rock. Práce byly zahájeny v roce 1807 a z velké části dokončeny v roce 1810.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Inchcape je tvořen starým červeným pískovcem, který je odhalen v nedalekých pobřežních oblastech a z něhož je postaveno opatství Arbroath Abbey. Hlavní těleso skály je dlouhé asi 130 m a široké 70 m, ale jeho jihozápadní část se táhne ještě asi 300 m. Robert Stevenson, inženýr, který maják na skále navrhl a postavil, odhadl, že "největší délka Bell Rocku, o níž lze říci, že je nebezpečná pro lodní dopravu, je tedy asi 435 m a její největší šířka je asi 91,4 m".[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Inchcape na anglické Wikipedii.

  1. ALISON, Grant. Gaelic Place-names: Eilean and Innis. he Bottle Imp [online]. Association for Scottish Literary Studies, 2012 [cit. 2022-08-15]. Čís. 12. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-03-04. ISSN 1754-1514. 
  2. Bellrock.org.uk : Lighthouse : Description of the Rock. www.bellrock.org.uk [online]. [cit. 2022-08-15]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]