Imprese (marketing)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Imprese v online marketingu je výraz označující počet zobrazení reklamního banneru.

Slovo impress se dá z angličtiny přeložit jako zapůsobit, udělat dojem, nebo vtisknout. Zobrazení však neznamená, že uživatel internetu zaručeně reklamní banner svým zrakem zaregistroval, nebo přijal jeho sdělení. Znamená to však, že www stránka, na které je reklamní banner umístěný byla načtena, spolu s bannerem.

Znalost počtu impresí[1] je pro správné vyhodnocení reklamních kampaní důležité. Avšak v současné době je doplňováno počtem uskutečněných prokliků (platba za kliknutí) v případě odlišných cílů, nebo při výpočtu míry proklikovosti zkr. CTR. Kdy je vyjádřeno procento uskutečněných prokliků oproti celkovému počtu zobrazení reklamního banneru.

V rámci reklamního cílení je možné, že inzerent nechává své bannery zobrazovat na partnerských serverech, v rámci obsahové sítě, například Skliku[2] (Seznam.cz) nebo Adwords (Google), anebo vyjedná sám nebo pomocí zastoupení, a přímým oslovením, provozovatele konkrétního internetového serveru.

Cena za impresi[editovat | editovat zdroj]

Cena se určuje ve většině případů za tisíc (CPT) až jeden milion impresí (zobrazení) jednoho reklamního banneru. Ceny se odvíjejí také od umístění a velikosti banneru, tématu serveru a na základě reálných uživatelů a jejich demografických a hospodářských parametrů, které lze zjistit z měření a statistik například v Google Analytics. Platba za počet zobrazení se nazývá PPV (Pay per View) Orientačně se ceny pohybují od 5 Kč do 3 000 Kč za tisíc zobrazení. Například u internetového magazínu zaměřeného na Auto-moto, se za banner v záhlaví stránky bude CPT 350 Kč, tedy za každých tisíc zobrazení zaplatí inzerent 350 Kč.

Impresi jako počet zhlédnutí spotřebitelem však lze počítat i v ostatních médiích. Například v TV, rádiu či tisku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HUSÁK, Michal. Impress Media. Michal Husák [online]. Husák Michal, 28.5.2023 [cit. 2017-05-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-09-08. 
  2. Grafická inzerce v Skliku je nyní dostupná všem inzerentům – Blog Sklik.cz. Blog Sklik.cz. 2012-07-30. Dostupné online [cit. 2017-05-30].