Ila-kabkabi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ila-kabkabu)
Ila-kabkabi
Narození19. století př. n. l.
Terqa
Úmrtí1815 př. n. l.
Babylón
PotomciAminu a Šamši-Adad I.
OtecYazkur-el
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ila-kabkabi (někdy také Ila-kabkabu) byl králem horní Mezopotámie na konci 19. stol. př. n. l.. Jeho předky byli patrně semitští nomádi. Během své vlády uzavřel na nějaký čas spojenectví s králem sousedního státu Mari, Tagitlim. Tato koalice však neměla dlouhého trvání, rozpadla se a později jejich vztah přerostl do otevřeného konfliktu.

Jménem Ila-kabkabi je označen v královském seznamu také otec známého krále Šamši-Adada I., který ale asyrský trůn nezdědil, ale dobyl. Je tedy možné, že Ila-kabkabi a zbylí tzv. králové, „jejichž otcové jsou známí,“ byli pouze předci Šamši-Adada I. a nikoli asyrskými králi, a když Šamši-Adad I. dobyl Asýrii, nechal je do seznamu doplnit a označil za krále, aby zlegitimnil svůj nárok na trůn.[1] Na druhou stranu je také možné, že se jedná o dva různé muže se stejným jménem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ila-kabkabu na anglické Wikipedii.

  1. Klaas R. Veenhof, Geschichte des Alten Orients bis zur Zeit Alexanders des Großen (= Das Alte Testament Deutsch. Ergänzungsreihe. Grundrisse zum Alten Testament, Bd. 11). Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen 2001, ISBN 3-525-51685-1, S. 310.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Králové Asýrie
Předchůdce:
Jazkur-ilu
21. stol. př. n. l.
Ila-kabkabi
Nástupce:
Aminu