Igor Grossmann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Igor Grossmann
Narození3. listopadu 1924
Žilina
Úmrtí4. srpna 2013 (ve věku 88 let)
Povolánífotograf, expert pharmacist a farmaceut
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Igor Grossman (3. listopadu 1924, Žilina4. srpna 2013, Bratislava) byl slovenský lékárník a fotograf, věnoval se reklamní, módní a průmyslové fotografii, tvořil portréty spisovatelů a hudebníků, fotografické cykly z cest.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Igor Grossmann působil v letech 1946 až 1966 jako lékárník v Žilině a v Rajci. V roce 1966 se rozhodl [1] proměnit svou vášeň pro fotografování v profesi. V letech 1970–1977 pracoval v nakladatelství Živena. Od roku 1977 pracoval oficiálně jako fotograf na volné noze. Působil jako deklarovaný reportážní fotograf, dále reklamní, průmyslový a módní fotograf, svými fotografiemi přispíval i do různých ilustrovaných časopisů. Grossmann měl syna a dvě dcery. Od roku 1969 žil a pracoval v Bratislavě.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Grossmann od 90. let shrnoval to, co černobíle dokumentoval ve venkovském prostředí svého bydliště v 50. a 60. letech 20. století pod tématem Slovenská dedina: krajiny slovenských hor a kopců (Západní Karpaty), vesnice z okolí Žiliny, ze severních oblastí Oravy a Liptova, z širší oblasti Vysokých Tater. Dokumentoval tradiční farmářské práce a kroje a zvyky na vesnicích.

Grossmann také pěstoval fotografii jako umění analogické malbě a grafice své generace. Pozornost vzbudily především jeho obrazové cykly O dřevě (1964-1965) a Proměny skla (Color, 1988).

Když Grossmann v letech 1964-1965 natočil svůj velký dokumentární seriál Die Taferlklassler (Die ABC-Schützen oder Die Erstkläsler), pracoval ještě zaměstnán jako lékárník.

V Bratislavě měl možnost portrétovat významné osobnosti slovenské kultury.

Grossmann také dokumentoval různá města (Bratislava, Paříž, Žilina atd.). Procestoval Rakousko, Francii, Itálii, Rumunsko a Arménii.

Uznání[editovat | editovat zdroj]

„Někteří fotografové brzy poznali, že se něco děje, a byli tam. S objektivy svých fotoaparátů a stříbrem na svých filmech zachytávali lidi, jejich pomíjivé ruce a tváře, jejich domy, pokoje, oblečení, jejich pracovní zvířata, jejich louky a pole, nástroje jejich práce, to, co bylo formativní a zásadní. Miliony dalších fotografovaly paláce a kostely, mosty a vrcholky hor, které dodnes stojí beze změny, několik chytřejších zachytilo to, co mělo brzy zemřít: Michael Bry v Latinské Americe, Flavio Faganello v Jižním Tyrolsku, Simon Moser v Severním Tyrolsku, Jindřich Štreit na Moravě, Arnold Odermatt ve Švýcarsku, před nimi Josef a František Seidelovi na Šumavě, Umberto Antonelli v Carnii a ve Friuli, Erika Groth-Schmachtenberger v Horním Bavorsku. Téměř každý region našel svého současného fotografického svědka. Bruno Mooser ze Straubingu putoval do Bavorského lesa a lékárník Igor Grossmann na severní a západní Slovensko." (Martin Ortmeier) [2]

Historik umění Aurel Hrabušický zařazuje dokumentární tvorbu Igora Grossmanna z hlediska dějin umění: „V 50. letech, v době hlubokých společenských změn, které provázely stalinský socialismus, jeho obrazy venkovského života, životního stylu ještě z velké části nedotčené vynucenými změnami., se stal nedobrovolný k demonstraci tradičních duchovních a civilizačních hodnot. Paradoxně někteří mladí umělci a architekti vycházeli z tradičních, tedy konzervativních hodnot venkovského života, aby oživili socialistickým realismem zruinované moderní slovenské umění. Grossmann si byl těchto aspirací dobře vědom, sám hledal motivy odpovídající těmto hodnotám nejprve v Rajci, později i na dalších místech středního Slovenska. " [3]

Výstavy[editovat | editovat zdroj]

  • 1996 Žilina (galerie Klasik Žilina), od 26. září 1996 do 3. ledna 1997: "Výstava fotografií 1953–1965"
  • 2004 Paříž (Institut Français Bratislava), od 9. února do 5. března: „Igor Grossmann – Paříž. Les moments d'un jour ordinaire - Paříž. Okamihy všedního dne"
  • 2004 Bratislava (Slovenské národné múzeum Bratislava), od 26. října do 21. listopadu: „IGOR GROSSMANN FOTOGRAFIE 1950–1990“
  • 2009 Pasov, kaple svaté Anny (Umělecký spolek Pasov), od 19. června do 12. července: Úzkost historie a rozlehlost venkovského světa. Fotografie Igor Grossmann a Bruno Mooser (kurátor: Dr. Martin Ortmeier ; sponzorováno Nadací Ernsta Pietscha Deggendorf a Kulturní nadací Dolního Bavorska)
  • 2010 Finsterau (skanzen Finsterau), od 20. února do 30. května: Úzkost historie a rozlehlost venkovského světa. Fotografie Igor Grossmann a Bruno Mooser (kurátor: Dr. Martin Ortmeier)

Vystavoval fotografie z 50. a 60. let (v Pasově a Finsterau). Století z venkova Slovenska a venkova Dolního Bavorska. K dispozici byly tisky obou fotografů z fotoarchivu skanzenu Finsterau a díla z portfolií obou fotografů. Maloplošná strukturovaná krajina před scelováním půdy a kolektivizací, venkovské zvyky, kroje, farmářské práce, mezilidské vztahy a fyziognomie, lidé a zvířata byla prezentována ve zhruba 140 strašidelných dobových historických dokumentech.

  • 2013 Bratislava (v rámci fotografického festivalu "Měsíc fotografie"), od 30. října do 30. listopadu: "Zaujatí krásou - padesátá léta ve slovenské dokumentární fotografii - Igor Grossmann"

Grossmannova dokumentární fotografie byla zařazena (2013 v Bratislavě) do jeho tvůrčího prostředí; ze starší generace Karol Kállay, Kamil Vyskočil, Anton Šmotlák, Jozef Nový, Igor a další, z mladší Ján Cifra, Juraj Šajmovič, Miro Gregor, Alexander Strelinger a další. [4]

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Další díla a skupiny prací dokumentují ilustrované knihy: Metamorfózy skla (1988), Oravské ozveny ve fotografiích a Osobnosti slovenskej kultúry. Včera a dnes – divadlo, literatúra, výtvarné umenie, hudba a spev (2008).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Igor Grossmann na německé Wikipedii.

  1. Grossmanns Auskunft am 18. Juni 2009 in Passau
  2. Siehe Martin Ortmeier, Passauer Kunst Blätter 44, S. 23
  3. Im Begleitheft zur Ausstellung „Igor Grossmann Fotografie 1950 – 1990“ im Slovenské národné múzeum Bratislava (2004) hat Hrabušický sein Vorwort, aus dem hier zitiert ist, unter die Überschrift „Igor Grossmann je jedným z hlavných predstvitel‘ov“ („Igor Grossmann ist einer der Hauptvertreter“) gesetzt. Übersetzung 2009: Martin Ortmeier
  4. Zu der Ausstellung „Měsíc fotografie“ in Bratislava siehe Eintrag in CS-Wikipedia

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]