Hypnotize

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hypnotize
InterpretSystem of a Down
Druh albaStudiové album
Vydáno22. listopad 2005
Nahráno20042005, The Mansion
Laurel Canyon, Los Angeles, Kalifornie
Akademie Mathematique of Philosophical Sound Research
Los Angeles, Kalifornie
ŽánrAlternative metal
Délka39:46
Jazykangličtina
VydavatelstvíAmerican
ProducentiRick Rubin, Daron Malakian
Profesionální kritika
System of a Down chronologicky
Mezmerize
(2005)
Hypnotize
(2005)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hypnotize je páté studiové album americké alternative metalové kapely System of a Down. Bylo vydáno 22. listopadu 2005. Je to pokračování alba Mezmerize, které vyšlo o 6 měsíců dříve. Album Mezmerize začíná minutovou písní Soldier Side-Intro a album Hypnotize končí téměř čtyřminutovou písní Soldier Side.

Album Hypnotize otevírá píseň Attack. Album původně mělo být zahájeno instrumentální písní Hezze, nakonec se ale kapela rozhodla, že nové album bude otevírat tvrdá a rychlá skladba, tedy Attack.

Z alba zatím vzešly dva singly. Prvním singlem se ještě před vydáním alba stala titulní píseň Hypnotize. Druhý singl vyšel v lednu 2006, stala se jím píseň Lonely Day.

Hypnotize ihned po svém objevení na trhu napodobilo Mezmerize a hned první týden se vyhouplo na první místo žebříčku. Povedlo se jim tedy jako první kapele od dob Beatles a Led Zeppelin dostat svá dvě alba v jednom roce na první místo v prodejnosti.

Seznam skladeb[editovat | editovat zdroj]

Pořadí NázevAutor Délka
1. Attack    3:06
2. Dreaming  Malakian, Shavo Odadjian 3:59
3. Kill Rock 'n Roll  Malakian 2:27
4. Hypnotize    3:09
5. Stealing Society    2:58
6. Tentative    3:36
7. U-Fig  Malakian, Odadjian 2:55
8. Holy Mountains    5:28
9. Vicinity of Obscenity    2:51
10. She's Like Heroin  Malakian 2:44
11. Lonely Day  Malakian 2:47
12. Soldier Side  Malakian 3:40

Attack[editovat | editovat zdroj]

Píseň Attack se pohybuje na pomezí hard core a thrash metalu, dvou agresivnějších odrůd heavy metalu. Po hudební stránce hrají velkou roli kytary, hlavně v rychlejších pasážích. V tvrdších pasážích písně dominují křičené vokály. Rychlé a tvrdé pasáže se prolínají s pomalými melodickými částmi, kde duo Tankian/Malakian předvádí melodický zpěv.

Text písně je velmi agresivní. Příkladem je pasáž na konci celé písně, která zní: Attack all the homes and villages, attack all the schools and hospitals. To se dá přeložit jako: Zaútočte na všechny domovy a vesnice, zaútočte na všechny školy a nemocnice!

Podle toho, co prohlásil baskytarista skupiny Shavo Odadjian, měla být původně první písní na albu Hypnotize instrumentální píseň Hezze. Kapela se ale nakonec rozhodla album začít tvrdě a tak nakonec dostal před písní Hezze přednost právě Attack.