Hubbleovo extrémně hluboké pole

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hubblovo extrémně hluboké pole

Hublleovo extrémně hluboké pole, anglicky Hubble Extreme Deep Field, zkráceně XDF, je umělý obraz malé části nejstaršího vesmíru v souhvězdí Pece, který byl sestaven z více než 2000 snímků Hubbleova teleskopu pořízených ve dnech od 24. září 2003 až 16. ledna 2004, expozice trvala 2 milióny sekund, tedy přibližně 23 dní. Snímek je výřezem z Hubbleova ultrahlubokého pole

Snímky byly pořízeny dvěma HST kamerami a kombinovanou širokoúhlou kamerou WFC3. Tato speciální kamera je schopna pořizovat snímky nejen v běžně viditelném světelném spektru, ale i v normálně neviditelné oblasti infračervených a ultrafialových vlnových délek, což jí umožňuje pohled i na velmi staré části vesmíru. Vůbec nejstarším a tudíž i nejvzdálenějším pozorovaným vesmírným objektem všech dob se na tomto snímku stala galaxie vzdálená od Země přibližně 13,2 miliardy světelných let.

Snímek, mimo jiné, odhalil tisíce doposud zcela neznámých galaxií z rané fáze vývoje vesmíru (odhadem nejméně 5500 galaxií), zhruba 400 až 800 miliónů let od jeho vzniku v době velkého třesku.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]