Hradecká brána (Třeboň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hradecká brána
Poloha
AdresaTřeboň, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky19251/3-2262 (PkMISSezObrWD) (součást památky Městské opevnění)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hradecká brána je jednou ze čtyř[1] bran původního městského opevnění v Třeboni. Svůj název má podle Jindřichova Hradce, kam směřovala stezka směrem na východ.

Brána uzavírá třeboňské hlavní Masarykovo náměstí z východní strany; vznikla nejspíše jako jedna z prvních bran ukončením osídlené části Vitorazské stezky, okolo níž se rozvinulo nejstarší jádro města Třeboně. Doložená je výstavba v letech 15251527 v souvislosti s komplexní přestavbou městského opevnění. Jejím iniciátorem byl Štěpánek Netolický.[2] V této podobě existovala cca 40 let, poté byla přestavěna po požáru města v roce 1562 Janem Vlachem. Následovaly ještě další přestavby, které jsou spojeny s předchozími ničivými požáry města. V závěru 17. století byl na bránu namalován kříž, znak rodu Rožmberků a města Třeboně.

Brána se původně jmenovala Brána dlouhého mostu podle haťové komunikace přes bažiny, která zde začínala. Současný stav je z roku 1875. Do dnešních dnů se dochovala hradební ulička, která je součástí přilehlé budovy, dnes sídla ZUŠ Třeboň. Ulička ústí v nedalekém domě č. 96, který býval hradební baštou a městskou zbrojnicí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Památky města Třeboně
  2. STEHLÍK, Ladislav. Třeboň. Třeboň: Město Třeboň, 2018. ISBN 978-80-7339-340-3. S. 53. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]