Zámek Betzdorf

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hrad Betzdorf)
Zámek Betzdorf
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Současný majitelSES S.A. (od 1986)
Poloha
AdresaBetzdorf, LucemburskoLucembursko Lucembursko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Betzdorf (lucembursky: Schlass Betzder; francouzsky: Château de Betzdorf; německy: Schloss Betzdorf) je hrad v obci Betzdorf ve východním Lucembursku. Nachází se na severozápad od vesnice Betzdorf a na sever od železniční trati CFL Linka 30.

Hrad je sídlem společnosti SES S.A., největšího satelitního operátora na světě, pokud jde o příjmy. Od akvizice společností SES vybudovala společnost na hradním panství velké obchodní a průmyslové centrum.

Neměl by být zaměňován se zámkem Berg, který se nachází v nedalekém Bergu a slouží jako obecní ředitelství pro Betzdorf.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zámek byl domovem dědičného velkovévody Jana. Žil zde od jeho sňatku s Josefínou Šarlotou Belgickou, 9. dubna 1953, do 16. listopadu 1964,[1] kdy po rezignaci velkovévodkyně Šarloty nastoupil na trůn velkovévodství. Narodily se zde všechny děti Jana a Josefíny Šarloty:

Poté, co byl zámek uvolněn rodinou nového velkovévody, stal se z něj domov důchodců. Takto vydržel až do roku 1982. V červenci téhož roku sloužil jako základní tábor pro 3 000 skautů oslavujících 75. výročí založení hnutí.

Poté zůstal prázdný, dokud ho SES v roce 1986 nekoupila a nezačala s rozsáhlými vývojovými pracemi, aby se stal sídlem společnosti. Podle SES byl zámek ideální, protože byl dostatečně vzdálený, aby nebyl rušen jejich pozemní satelitní stanicí Betzdorf Satellite Control Facility, která začala fungovat v červenci 1987, i když bez satelitu.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Betzdorf Castle na anglické Wikipedii.

  1. Parverband Widdebierg. parverband.betzdorf.lu [online]. [cit. 2021-05-20]. Dostupné online. 
  2. Our History Highlights | SES. www.ses.com [online]. [cit. 2021-05-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-03-30. 

Související články[editovat | editovat zdroj]