Hornická pekárna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hornická pekárna
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hornická pekárna je zaniklá historická hornická pekárna v hornické kolonii Hranečník ve Slezské Ostravě v Moravskoslezském kraji.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hornická pekárna byla postavena na počátku 20. století (asi v roce 1901) a je asi poslední stavbou tohoto typu v Ostravě. Pekárny tohoto typu vnikaly na Ostravsku od druhé poloviny 19. století a jejich výstavba byla spojená se vznikem hornických kolonií. Pekárnu pro potřeby horníků vystavěla Důlní společnost hraběte Wilczka. Pečení v těchto pekárnách patřilo k běžným činnostem rodin horníků a zpravidla se zde ženy horníků pekly dvakrát týdně chléb. Chlebové těsto se začalo připravovat večer a pec se začala vytápět v noci. Topilo se dostupným černým uhlím. Brzo ráno se do pece sázelo vykynuté chlebové těsto. O svátcích se zde také pekly bábovky a jiné bílé pečivo. Pekárna s topnou komorou je malá budova obdélníkového půdorysu s pecí a komínem. Uvnitř pekárny je umístěna expozice o historii dobývání uhlí v blízkém Wilczkově dole a místních rodácích, kterými jsou komunistický politik Josef Kotas a politik, novinář a děd prezidenta Václava Havla - Hugo Vavrečka.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Hornickou pekárnu renovoval spolek Pestré vrstvy v roce 2020. Vstup do pekárny je zpoplatněn.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Nová expozice v pekárně. www.pestrevrstvy.cz [online]. [cit. 2022-02-17]. Dostupné online. 
  2. a b Hornická pekárna na Hranečníku. www.pestrevrstvy.cz [online]. [cit. 2022-02-17]. Dostupné online. 
  3. a b WEB-EVOLUTION.CZ, ostravainfo cz. Hornická pekárna na Hranečníku. www.ostravainfo.cz [online]. [cit. 2022-02-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]