Home staging

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Home staging [čti houm stejdžing] je příprava nemovitosti na prodej nebo pronájem a její profesionální prezentace na realitním trhu. Na rozdíl od interiérového designu, který je zaměřen na vlastní domov nebo firemní prostory, Home staging se zaměřuje na nemovitosti určené k prodeji nebo pronájmu. Cílem je zvýšení atraktivity nemovitosti pro co nejširší okruh potenciálních zájemců a to především sladěním barevných schémat, uspořádáním nábytku a barevně sladěných doplňků, nastavení osvětlení a odstranění všech negativních elementů, které by potenciálnímu zájemci ztěžovaly představu, že by právě tady mohl bydlet.

Osobě, která se o úpravu nemovitosti stará se říká Home Stager.

Komu je určen[editovat | editovat zdroj]

Home stagingu využívají realitní kanceláře, developerské firmy, ale i soukromí vlastníci nemovitostí. Je také vhodný po komerční sektor, jako kanceláře, hotely, obchody a restaurace.

Místa uplatnění[editovat | editovat zdroj]

Největší uplatnění nachází Home staging u obývaných nemovitostí určených k prodeji nebo pronájmu. Další možností jsou prázdné byty nebo domy a to novostavby či starší nemovitosti. Prokázalo se, že zařízené byty se prodávají rychleji, než byty prázdné. Proto tuto službu v hojné míře využívají developerské společnosti pro své vzorové byty. Staging komerčních prostorů, jako jsou kanceláře, firemní prostory, úřady, restaurace, kavárny, kosmetické a kadeřnické salony, může oživit a zatraktivnit prostředí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1972 Barb Schwarz přišla s termínem „Staging“. Barb pracovala v realitách. Tento koncept vznikl díky klientovi, který za Barb přišel s tím, že by chtěl upravit nemovitost k prodeji.[1] Postupně se rozšířil a stal velmi populární po USA a v zemích západní Evropy (Velká Británie, Španělsko apod.). Do České republiky ho v lednu r. 2010 uvedla Jitka Kobzová.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Homestaging: Co tato služba nabízí?. www.prodat-byt.cz [online]. 2018-02-09 [cit. 2018-02-09]. Dostupné online. 
  2. WEBEROVÁ, Lenka. Home staging: pár triků od profesionála a byt prodáte o desítky tisíc dráž. iDNES.cz [online]. 2010-01-14 [cit. 2010-01-19]. Dostupné online.