Hlybočycka (stanice metra v Kyjevě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlybočycka
StátUkrajina
MěstoKyjev
ČtvrťTatarka
UliceTatarská
Vznikpředpokládáné otevření po roce 2025
LinkyPodilsko-Vyhurivska , přestup na linku Syrecko-Pečerska vestibulem do stanice Lukjanivska
Technické informace
Typ stanicetrojlodní
Počet nástupišť1 ostrovní
Délka nástupiště126 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hlybočycka (ukrajinsky Глибочицька) bude stanice kyjevského metra na Podilsko-Vyhurivské lince. Stanice byla otevřena v rámci prvního úseku linky Podilsko-Vyhurivské. Stanice bude sloužit jako přestupní na linku Syrecko-Pečerskou, vestibulem do stanice Lukjanivska.[1][2]

Konstrukce stanice[editovat | editovat zdroj]

Prvotní plány pro Podilsko-Vyhurivskou linky počítaly s přestupní stanicí, ze které by se přestupovalo do stanice Lvivska brama na Syrecko-Pečerské lince. Jelikož stanice Lvivska brama nebyla dokončena, rozhodlo se o přesunutí přestupní stanice k již dokončené stanicí Lukjanivska. Tento přestup ve stanici Lvivska brama byl vyobrazen na mapě metra z roku 1980.[3] Mezi touhle stanicí a Podilskou se měla nacházet i další stanice a to Tatarska, návrh tenhle stanice se ale zrušil a již se nenacháze na mapě vývoje metra v roce 2010, návrh na stanici Tatarska vznikl v 90. letech a stanice by obshluhovala centrum čtvrti Tatarka.[4][5][6]

Výstavba úseku v lokalitě stanice zatím nezačala, výstavba linky se značně neposouvala, hlavně díky nedostatku financí.

Charakteristika stanice[editovat | editovat zdroj]

Z technického hlediska byla stanice postavena jako hluboko založená trojlodní stanice.[1][2][5] kládá se ze tří odlišných klenutých hal s jednou centrální halou a dvěma bočními halami s nástupišti, z nichž každý je oddělen řadou sloupů. Centrální hala bude mít jeden vestibul, kde budou východy ústit do ulice Tatarská. Na druhé straně stanice se bude nacházet průchod s eskaltory do stanice Lukjanivska.[7][8]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Глибочицька (станція метро) na ukrajinské Wikipedii a Глубочицкая (станция метро) na ruské Wikipedii.

  1. a b Станція «Лук'янівська». Мир метро [online]. 2015-01-23 [cit. 2024-01-28]. Dostupné online. (rusky) 
  2. a b ТОЦКИЙWROTE, Олег; TOV_TOB, Олег Тоцкий. Метро, которого нет: "Лукьяновская", "Дорогожичи" и "Герцена". tov-tob.livejournal.com [online]. [cit. 2024-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Схемы Киевского метрополитена. Мир метро [online]. 2014-11-25 [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (rusky) 
  4. Вживую не увидишь: как могли бы выглядеть станции метро "Глубочицкая" и "Татарка". kiev.vgorode.ua [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (rusky) 
  5. a b Такими могли быть станции метро "Глубочицкая" и "Татарка". Но их так и не построили (фото). РБК-Украина [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (rusky) 
  6. "Глибочицька" та "Татарка": у мережі показали, як би виглядали так і не збудовані станції київського метро. Апостроф [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  7. Станція «Лук'янівська». Мир метро [online]. 2015-01-23 [cit. 2024-01-28]. Dostupné online. (rusky) 
  8. ТОЦКИЙWROTE, Олег; TOV_TOB, Олег Тоцкий. Метро, которого нет: "Лукьяновская", "Дорогожичи" и "Герцена". tov-tob.livejournal.com [online]. [cit. 2024-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Hlybočycka Metro v KyjevěPodilsko-Vyhurivska směr Rajdužna
Hlybočycka Podilska

ve výstavbě (plánované otevření 2027)
Hlybočycka Podilska  Bezbariérový přístupSudnobudivnaTruchaniv ostrivZatoka DesenkaRajdužna Bezbariérový přístup