Hlavní ostravská synagoga

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlavní ostravská synagoga
Hlavní ostravská synagoga v roce 1879
Hlavní ostravská synagoga v roce 1879
Místo
MístoMoravská Ostrava, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Souřadnice
Map
Základní informace
Ritusjudaismus
Datum posvěcení15. září 1879
Užívání1939 vyhořela, 1941 zbourána
Architektonický popis
Slohmaurský
Výstavba1879
Kapacita484 mužských sedadel, 344 ženských sedadel
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hlavní ostravská synagoga stála v Moravské Ostravě od roku 1879 do roku 1939.

Stavbu pro původně 588 a později pro 828 věřících v historizujícím maurském slohu navrhl Franz Böhm. Základní kámen byl položen v 20. května 1879 a již 15. září téhož roku byla stavba hotova. Charakteristickými se staly dvě věže zakončené velkými báněmi s šesticípými hvězdami.

Slavnostního otevření synagogy se zúčastnily osobnosti bez rozdílu národnosti i vyznání. Ve slavnostním průvodu byli mj. okresní hejtman z Místku F. Richter, moravskoostravský okresní soudce C. Simonis či starosta města K. Grünwald. Otevřením synagogy byl pověřen hejtman Richter.

Na nové průčelí byla vypsána soutěž pro mladé umělce. V roce 1934 pak byl realizován vítězný návrh pražských architektů, manželů Oehlerových z Ostravy, kteří navrhli hladkou plochu se symbolem božího zákona nad prostředním vstupem. Na zde umístěném nápise v hebrejštině stálo: זֶה-הַשַּׁעַר לַיהוָה צַדִּיקִים יָבֹאוּ בו.‎ (Toto jest brána Hospodinova, skrze niž vcházejí spravedliví.)

V noci z 12. na 13. června 1939 byla hlavní ostravská synagoga vypálena a koncem srpna roku 1939 vydal stavební úřad příkaz k demolici. Ta byla zahájena koncem listopadu roku 1939 a ukončena byla v létě roku 1940. Hlavní ostravskou synagogu dnes připomíná už jen dřevěný památník umístěný u vjezdu do zadního traktu obchodního domu Laso.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]