Hirotada Macudaira

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hirotada Macudaira
Hrob Hirotady Macudairy v Daidžudži v Okazaki, Aiči
Hrob Hirotady Macudairy v Daidžudži v Okazaki, Aiči
Narození9. června 1526
Úmrtí3. dubna 1549 (ve věku 22 let)
Místo pohřbeníDaidžudži v Okazaki, Aiči
Povolánídaimjó
ChoťOdai no Kata, Makihime
DětiIejasu Tokugawa, Tadamasa Macudaira, Esai, Jadahime, Iemoto Macudaira, Ičibahime, Čikajoši Macudaira
RodičeKijojasu Macudaira a Haruhime
PříbuzníNobujasu Macudaira, Hidetada Tokugawa, Hidejasu Júki, Tadajoši Macudaira, Tadateru Macudaira, Macučijo Macudaira, Senčijo Macudaira, Jošinao Tokugawa, Jorinobu Tokugawa, Jorifusa Tokugawa, Kamehime, Tokuhime, Furihime, Nobujoši Takeda, Ičihime, Matehime, Tobaiin, Ičizó Suzuki a Sadačika Nagami (vnoučata)
Funkcedaimjó
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hirotada Macudaira (松平 広忠, 9. června 15263. dubna 1549) byl pánem hradu Okazaki v provincii Mikawa v Japonsku během období válčících států (16. století).

Nejznámější je jako otec Iejasua Tokugawy, zakladatele tokugawského šogunátu. [1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Hirotada byl synem Kijojasua Macudairy (7. hlavy klanu Macudaira). Ve svém dětství byl znám jako Senšómaru, Senčijo a Džirózaburó.

Poté, co byl jeho otec v roce 1537 zavražděn, byl Hirotada svěřen do ochrany vazalovi Sadajošimu Abemu. Když dospěl, spojil se Hirotada s klanem Imagawa a s jeho pomocí byl dosazen na hrad Okazaki. Spojenectví s Imagawy ho přivedlo do konfliktu s klanem Oda. V roce 1540 Nobuhide Oda napadl a obsadil hrad Nanjo, který byl držen klanem Macudaira. Pomáhal mu Tadamasa Mizuno. Nobuhidův syn, Nobuhiro Oda, byl poté dosazen jako pán hradu.

V roce 1541 si Hirotada vzal Okiši, svou neteř a sestru Tadamišiho Mizuna. Rok nato se jim narodil syn, později známý jako Iejasu Tokugawa. Ve stejném roce se Hirotada připojil k Jošimotovi Imagawovi během tažení proti Nobuhidemu, ale v první bitvě u Azukizaky byl poražen. Jeho strýc Nobutaka Macudaira se vzbouřil a v roce 1543 se připojil k Nobuhidemu. Hirotada měl vážný spor se svým tchánem Tadamasou a v roce 1544 se rozvedl s Okiči. Poté se oženil s dcerou Jasumicua Tody. I když společně s Imagawy vyhrál v druhé bitvě u Azukizaky nad Nobuhidem, následující rok onemocněl a zemřel.

V roce 1612 mu byla jeho synem Iejasuem posmrtně udělena hodnost dainagona.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Matsudaira Hirotada na anglické Wikipedii.

  1. TURNBULL, STEPHEN R. Battles of the samurai. London: Arms and Armour Press 126 s. Dostupné online. ISBN 0-85368-826-5, ISBN 978-0-85368-826-6. OCLC 20798345 Turnbull, Stephen (1987). Battles of the Samurai. Arms and Armour Press. p. 34. ISBN 0853688265.