Henry Blake

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o postavě ze seriálu M*A*S*H. Další významy jsou uvedeny na stránce Henry Blake (rozcestník).
plk. Henry Blake
McLean Stevenson v době hraní v seriálu
McLean Stevenson v době hraní v seriálu
SérieM*A*S*H
První výskytfilm MASH
Pilot (01×01) M*A*S*H
Poslední výskyt3×24 Abyssinia, Herny M*A*S*H
VytvořilMcLean Stevenson
NamluvilMiroslav Saic
Informace o postavě
Pohlavímuž
Narození1907, Bloomington, Illinois
Úmrtí1952, Korea
Národnostamerická
Povolánílékař, chirurg, velitel jednotky M*A*S*H
Specializacechirurg
Manžel(ka)Mildred/Lorreaine Blake
DětiAndrew Blake (syn)

Jane Blake (dcera) Molly Blake (dcera)

Nepojmenovaný syn
Související
postavy
Hawkeye Pierce, Trapper John McIntyre, Maxwell Klinger
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Henry Braymore Blake byla postava z románu M*A*S*H a stejnojmenného filmu i seriálu. Ve filmu je hrán Rogerem Bowenem a v seriálu McLeanem Stevensonem. Byl to chirurg a velitel jednotky 4077 M*A*S*H.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Byl oblíbený u své jednotky díky svému pohodářství a bezstarostnosti, zejména u Hawkeyeho Pierce a Johna „Trappera“ McIntyra (rád s nimi pije a prohání ženy). Pohrdá vojenskou disciplínou, což je často vidět na jeho oblékání (nosí rybářský klobouk a vestu místo své uniformy, miluje hraní golfu v okolí nemocnice). Za svou „nevojenskost“ byl kritizován hlavně majory Frankem Burnsem a Margaret Houlihanovou, kteří na něj často posílali různá udání a hlášení.

Ve filmu je to lékař, který byl povolán do armády před druhou světovou válkou, v seriálu byl záložníkem povolaným k aktivní službě ze své soukromé praxe v Bloomingtonu (Illinois). Henry navštěvoval univerzitu v Illinois, kde byl trenérem fotbalového týmu. Hawkeyemu se svěří, že „má sice skvělou praxi doma, ale je rutinní“, takže tím, že slouží v Koreji, „dělá práci více doktorů, než by za celý svůj život dělal“. Je to dobrý a přívětivý člověk a schopný chirurg, avšak velmi neúčinný velící důstojník. Jeho úředník, Radar O'Reilly přeměňuje jeho přání v rozkazy. Hawkeye si z něj dělal legraci, že „Radar je ve skutečnosti velícím důstojníkem“. Henry se často rozčiluje, když musí provést důležité rozhodnutí a bojí se více než ostatní, aby se rozhodl správně. To dokazuje třeba v epizodě „3×02 Duhový most“, kdy se musí rozhodnout, zda pošle Hawkeye s Trapperem a Frankem Burnsem převzít raněné od čínské armády – i za cenu, že to může být past.

Zatímco je v Koreji, jeho žena Mildred (v pozdějších epizodách zvaná Lorraine – důvod není nikdy vysvětlen) porodí syna v Bloomingtonu. Kvůli své smrti však nikdy nepotká svého syna.

Odchod ze seriálu[editovat | editovat zdroj]

McLean Stevenson se rozhodl odejít ze seriálu spolu s Waynem Rogersem, představitelem Trappera. Postava Henryho Blakea byla odeslána domů, neboť „jeho práce již skončila“. Na konci epizody „3x24 Abyssinia, Henry“, po odjezdu Henryho směrem do Soulu, přijde Radar za doktory na sál a oznámí jim, že letadlo s Henrym bylo sestřeleno a on zemřel. Tato scéna byla udržována před herci v tajnosti, aby byla zajištěna autenticita scény. Toto přidání nebylo myšleno jako útok na Stevensona, nýbrž jako vyjádření myšlenky, že ne všichni členové ozbrojených sil se vrátili v pořádku domů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku List of M*A*S*H characters na anglické Wikipedii.