Haunold

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Haunold

Vrchol2 966 m
Prominence677 m
Poloha
StátItálie
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Haunold (italsky Rocca dei Baranci) je hora v Sextenských Dolomitech. Je nejvyšším vrcholem horské skupiny Haunoldgruppe a nachází se jižně od městečka San Candido v Jižním Tyrolsku (Itálie). Má několik vrcholů: hlavní vrchol je vysoký 2966 m n. m., východní 2907 m, západní 2933 m a jižní 2860 m.

Poloha a okolí[editovat | editovat zdroj]

Čtyři vrcholy Haunoldu jsou na jihu odděleny sedlem Birkenscharte od masivu Birkenkofel. Cestou po hřebeni západním směrem od západního vrcholu se dojde na Gantkofel. Směrem na sever se Haunold svažuje do údolí Pustertal, směrem na východ do údolí Innerfeldtal. Směrem k severovýchodu vede hřeben, který má jako poslední výrazný vrchol Haunoldköpfl. Celá oblast je součástí přírodního parku Drei Zinnen.

Prvovýstup[editovat | editovat zdroj]

První výstup na hlavní vrchol ze severu uskutečnil 28. července 1878 J. Oberschneider, který ve stejném roce uskutečnil i prvovýstup z jihu. Dnes je jižní trasa běžnou cestou na vrchol. Výchozím bodem je chata Dreischusterhütte v údolí Innerfeldtal. Kousek před chatou, směrem od San Candido, je rozcestník. Odtud vede cesta až nad hranici stromů a pak na vrchol. Tůra na vrchol trvá asi 4,5 hodiny a v oblasti vrcholu se nachází lehké lezení I. stupně obtížnosti.

Na severním úbočí Haunoldu se nachází lyžařský areál.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historicky správné je založení kláštera San Candido bavorským vévodou Tassilem a jeho průchod Pustertalem. Tradice, že hrad Heinfels založili Hunové nebo Avaři, není moderním historickým výzkumem potvrzena. Žebro v katedrále v Innichenuu pochází velmi pravděpodobně z nosorožce srstnatého.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Název hory Haunold je doložen již v roce 1514. Odvozuje se od středověkého zemana jménem Hûnold, který vlastnil louky Haunold, lesy Haunold a údolí Haunold. Z těchto nemovitostí se název přenesl na vrchol hory nad ním. Varianta Haunhold, která je doložena jak ve starém nářečí, tak v písemnictví (např. v Atlase Tyrolensis), splývá s německým slovem Unhold, a je tak odkazem na legendu o obrovi Haunoldovi.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Richard Goedeke: Sextener Dolomiten. Alpenvereinsführer „extrem“ für Bergsteiger und Kletterer. Bergverlag Rother, München 2003, ISBN 3-7633-1255-2
  • Casa Editrice Tabacco: Carta topografica 1.25.000, Blatt 010, Sextener Dolomiten
  • Egon Kühebacher: Geschichte der Hofmark Innichen

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Haunold na německé Wikipedii.