Harlekýn (dort)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Harlekýn
Základní informace
Místo původuFrancie
Složení
kakaový korpus, bílá šlehačka, pařížská šlehačka, kousky čokolády
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Dort harlekýn v řezu

Harlekýn je druh dortu, který se skládá z upečeného kakaového korpusu a je na vrchní straně zdobený bílou a pařížskou čokoládovou hustou šlehačkou. Šlehačky se nanášejí střídavě na korpus, takže vzniká optický dojem kostkovaného desénu Harlekýnova úboru (Postava z „commedie dell'arte“).[1] Povrch dortu je dozdoben sypanou čokoládou. Původ tohoto lehkého krémového dortu vznikl pravděpodobně v 18. století ve Francii. [2]Produkt je někdy nazván „Mousse au chocolat”

Výroba dortu[editovat | editovat zdroj]

Nejprve se vyrobí dortový korpus, který obsahuje vejce, cukr, kakao, olej, hladkou mouku a prášek do péčiva. Vymaže se dortová forma máslem. V míse se rozmíchají žloutky s cukrem do pěnové konzistence. Poté se vyšlehá olej, přidá kakao a mouka smíchaná s prášek do pečiva. Nakonec se přidá vyšlehaný sníh. Směs se naleje do dortové formy a peče na 180 stupňů cca půl hodiny. Vychladlý korpus se vyjme z formy a podélně rozpůlí. Jedna vrstva se potře pařížskou šlehačkou a poté se přiklopí druhým zbytkem upečeného korpusu. Čokoládovou šlehačkou se potřebu strany a vršek dortu. Nakonec se zdobí hustou bílou a pařížskou šlehačkou. Poté dort posypte čokoládovými kousky.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Šlehačkový dort Harlekýn. Originální československá receptura z roku 1962 | MAKOVÁ PANENKA [online]. 2021-04-02 [cit. 2023-06-19]. Dostupné online. 
  2. Znáte nejslavnější moučníky z čokolády?. fresh.iprima.cz [online]. [cit. 2023-06-19]. Dostupné online. 
  3. BRAMBOROVÁ, Eliška. Harlekýn jako z cukrárny? Vyzkoušeli jsme pro vás recept | Dobrá chuť. Lidovky.cz [online]. 2013-10-09 [cit. 2023-06-19]. Dostupné online.