Haníšské ostrovy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Haníšské ostrovy
Geografie
Souřadnice
Časové pásmoUTC+03:00
Geodata (OSM)OSM, WMF
Správa regionu
StátJemenJemen Jemen
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hanišské ostrovy (arabsky جزر حنيش‎, tigrajsky ደሴታት ሃኒሽ) jsou souostroví v Rudém moři, které je rozděleno mezi Jemen a Eritreu. Má celkovou rozlohu 190 km² a tvoří je 23 ostrovů, z nichž největší jsou Zukár, Valký Haníš a Malý Haníš. Patří pod jemenský guvernorát Hudajda a eritrejský region Jižní Rudé moře. Skalnaté ostrovy vulkanického původu mají aridní podnebí a jejich nejvyšší vrchol se nachází 624 metrů nad mořem.[1] Hanišské ostrovy jsou bez stálého osídlení, v okolním moři se provozuje rybolov a byla zde také objevena ložiska ropy.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ostrovy jsou předmětem sporů pro svoji strategickou polohu na námořní cestě přes průliv Mandeb. Byly součástí Osmanské říše a pak Italské východní Afriky, roku 1941 je obsadili Britové. V letech 1967 až 1990 ostrovy oficiálně kontroloval Jižní Jemen, jako základnu je však využívala Eritrejská lidově osvobozenecká fronta. V devadesátých letech vznikl územní spor mezi sjednoceným Jemenem a nezávislou Eritreou a v prosinci 1995 vypukly boje, při nichž padly desítky vojáků a kontrolu nad ostrovy získala eritrejská armáda.[3] V roce 1998 Stálý rozhodčí soud přiřkl většinu ostrovů Jemenu, jen malá část na jihozápadě připadla Eritreji. Po vypuknutí jemenské občanské války souostroví obsadili Hútíové, které v prosinci 2015 vyhnaly ozbrojené síly Saúdské Arábie.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Volcanoes of Yemen (Red Sea) information / VolcanoDiscovery. www.volcanodiscovery.com [online]. [cit. 2023-02-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Ḥanīsh Islands | islands, Red Sea | Britannica. www.britannica.com [online]. [cit. 2023-02-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Hanish Island Conflict. www.globalsecurity.org [online]. [cit. 2023-02-25]. Dostupné online. 
  4. Coalition forces capture Yemeni islands from Houthis. www.aljazeera.com [online]. [cit. 2023-02-25]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]