Hamelika (rozhledna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hamelika
rozhledna Hamelika u Mariánských Lázní
rozhledna Hamelika u Mariánských Lázní
Základní informace
Konstrukcekamenná
Kóta paty723 m n. m.
Rok vzniku1876
StátČeskoČesko Česko
KrajKarlovarský kraj
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby20 m
Počet schodů100
Stavpřístupná
Poznámka
turistická známka č. 1566
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hamelika
Hamelika

Hamelika je rozhledna nacházející se na stejnojmenném vrchu, kóta 723 m n. m., jižně od lázeňského centra Mariánských Lázní. Vrch Hamelika náleží Tepelské vrchovině a leží v jejím západním cípu, poblíž hranic se Slavkovským lesem a Podčeskoleskou pahorkatinou. Název pochází z německé výslovnosti dřívějšího označení "Homolka". Označuje se také rozhledna Panorama podle nedaleké kavárny.[1]

Historie rozhledny[editovat | editovat zdroj]

Plány na stavbu rozhledny na vrchu Hamelika jsou dílem architekta Fridricha Zicklera, který stavbu pojal jako romantickou zříceninu fiktivního mariolázeňského hradu. S výstavbou bylo započato v létě roku 1876 a téhož roku byla rozhledna dokončena. Na starých mapách je zanesena pod názvem Vyhlídka Františka Josefa I.. Od roku 1926 měla název Engelsberg-Warte podle skladatele písní, který několikrát pobýval ve městě. Jde o kamennou válcovou věž o výšce 20 metrů s jediným vyhlídkovým ochozem. Ten byl původně otevřený, ale při rekonstrukci roku 2007 byla rozhledna zastřešena. Na vrchol vede 120 schodů, některé prameny však uvádí 100 schodů.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Pěšky z ulice Anglická po červené turistické značce. Autem lze dojet k hotelu Panorama a odtud dále po červené. Lze též využít služeb lanovky, vyjet k hotelu Krakonoš a po červené kolem parku miniatur dojít k rozhledně. Rozhledna je přístupná po celý rok.

Výhled[editovat | editovat zdroj]

Původně byl z rozhledny výhled jižním a východním směrem, tento je však dnes zakrytý vzrostlými stromy. Zbývá výhled západním až severním směrem na lázeňskou část města Mariánské Lázně, Slavkovský les či Zelenou horu s vysílačem. Při vhodných podmínkách (zejména večer) je na rozhledně slyšet Zpívající fontána.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]