Hale Asafová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hale Asafová
Narození1905
Konstantinopol
Úmrtí31. května 1938 (ve věku 32–33 let)
Paříž
Alma materLycée Notre Dame de Sion Istanbul
Povolánímalířka
PříbuzníMihri Müşfik Hanım (teta)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hale Asafová (1905 Istanbul31. května 1938 Paříž) byla turecká malířka. Byla jedinou ženou v istanbulském Svazu nezávislých malířů a sochařů a průkopnicí expresionismu a kubismu v tureckém umění.[1]

Jmenovala se Hale Salihová, ale při umělecké činnosti používala dívčí příjmení své matky. Pocházela z prominentní rodiny gruzínského a čerkeského původu, její otec byl předseda odvolacího soudu a teta byla profesorkou na výtvarné škole.

Vystudovala istanbulské soukromé lyceum s výukou ve francouzštině. Prvním učitelem malby pro ni byl impresionista Namık İsmail, její styl později výrazně ovlivnil Raoul Dufy. Po první světové válce pobývala v Evropě, studovala na berlínské akademii u Arthura Kampfa, mnichovské akademii u Lovise Corintha a na pařížské Académie de la Grande Chaumière.[2]

V roce 1928 se stal jejím manželem tvůrce keramiky İsmail Hakkı Oygar. Oba pracovali jako učitelé v Burse, Asafová však po dvou letech utekla z provinčního prostředí zpět do Paříže, kde vedla galerii a žila s avantgardním spisovatelem Antoniem Aniantem.[3] V roce 1935 vystavovala na Podzimním salonu.

Celý život se potýkala se zdravotními problémy, zemřela ve věku 33 let na rakovinu. Většina jejích obrazů se ztratila za druhé světové války.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hürriyet Daily News Dostupné online
  2. İstanbul Kadın Müzesi Dostupné online Archivováno 5. 6. 2020 na Wayback Machine.
  3. Biyografya Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]