Hadovka (park)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o městském parku v Dejvicích v Praze. O chráněném území na Tachovsku pojednává článek Přírodní park Hadovka.
Hadovka
Park Hadovka, od ulice U dejvického rybníčku
Park Hadovka, od ulice U dejvického rybníčku
LokalitaDejvice, Praha, ČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Park Hadovka_informační plánek

Park Hadovka v Praze-Dejvicích (pojmenovaný podle nedaleké usedlosti Hadovka)

Situace[editovat | editovat zdroj]

Park leží v údolí bývalého Dejvického potoka u Starých Dejvic, mezi vozovkami směrově rozdělených ulic Zavadilova a Velvarská. Napříč jej protínají ulice U dejvického rybníčku, Starodejvická a Komorní. Je součástí zeleného pásu, v němž navazuje na park ležící mezi Evropskou a Velvarskou ulicí v úseku od Gymnasijní ke Kanadské ulici, na západní straně pak navazuje pás parků podél ulice Na rozdílu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Park byl upraven z dříve rozlehlé louky[1] až od konce 20. let 20. století. Do té doby byla propojena s pozemky usedlosti Hadovka až po barokní kapli Nejsvětější Trojice[2]. První stavební povolení k parcelaci pozemků bylo vydáno v roce 1928[3]. Po výstavbě vilové kolonie na jeho jižní a severozápadní straně se začaly prošlapávat křižující cesty. Ke zúžení parku vedlo v 50. letech rozšíření silnice na Leninovu třídu (nyní Evropská). Postupující zástavba Zavadilovy a Velvarské ulice panelovými domy od 50. do 70. let plochu parku opět zmenšila, ale do 90. let 20. století byl oproti současnosti téměř dvojnásobný, v severovýchodních partiích svahu sahal až k Evropské třídě.

Od roku 2000 plochu parku zmenšila a zdevastovala výstavba komplexu kancelářských budov Office Park Hadovka, stojící v jeho severní části, mezi Velvarskou a Evropskou ulicí. Revitalizaci a novou ideovou náplň parku poté navrhl architekt Luboš Pata. Na realizaci sochařské výzdoby se podílely společnosti skupiny Hochtief a společnost Navatyp, investorem byla městská část Praha 6. V roce 2000 byla otevřena východní část parku, v roce 2004 byla otevřena i střední část parku a východní část byla osazena sochami. Na místě bývalo zahradnictví a skleníky.[4]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Park je travnatý se skupinami stromů (zčásti náletových), s lavičkami, dětským hřištěm a rozšířenými, nově asfaltovanými cestami. Ve východní a střední části se parkem hadovitě vlní podélná cesta, křižovaná převážně rovnými příčnými cestami.

Ve východní části (označované „Park sochy Hadovka“, mezi ulicemi Kanadskou a Komorní, resp. Proboštskou) bylo v červnu 2004 osazeno 7 plastik, které byly vybrány v rámci výtvarné soutěže. Příčné pásy hájků a travnatých ploch se sochami odpovídají pravidelnosti křídel Office Parku Hadovka. Mottem k vytvoření soch bylo Sdílení cesty jako komunikace, jako klikatá cesta parkem, časem, myšlenkami, životem a vztahy, jež odkazuje také na sdílení komerčního projektu office parku se současným vytvořením kvalitního prostoru veřejné zeleně.

Ve střední části (označované „Park dětské hřiště Hadovka“, mezi Komorní a Starodejvickou ulicí) je ohrazené hřiště pro věkovou skupinu 2–12 let, různé herní prvky pro děti ve věku od 5 do 15 let, pítko, stupňovitý amfiteátr a dlážděné logo Hadovky.

V části západně od Starodejvické ulice je běžný park bez speciálního určení. Ze severní i jižní strany park lemují ulice s frekventovanými parkovacími plochami bez omezeného stání.

Sochy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archiv hl.m. Prahy: Pohled z louky Na Hadovce přes silnici na usedlost Hadovka čp. 10, fotografie z 26.5.1924
  2. Zlatá Praha, roč. 35, č. 17-18, 1920, s. 14
  3. Věstník hlavního města Prahy, roč. 35, č. 42, s. 984.
  4. Park Hadovka Archivováno 24. 2. 2011 na Wayback Machine., Praha zelená, Útvar rozvoje hlavního města Prahy

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]