Gvarv

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gvarv
Gvarv Station
Gvarv Station
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška26 m n. m.
StátNorskoNorsko Norsko
Gvarv
Gvarv
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha1,1 km²
Počet obyvatel1 109 (2022)
Hustota zalidnění972,8 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gvarv je vesnice v Norsku. Je součástí obce Midt-Telemark a nachází se 30 km jižně od Notoddenu. Žije v ní přibližně 1 100 obyvatel.

Gvarv leží nedaleko ústí řeky Bøelva do jezera Norsjø a prochází jím dálnice č. 36. Název je odvozen od slova hvarf, což znamená ohyb řeky. Byly zde naměřeny teplotní rekordy -37,8 °C a +34,4 °C. Okolí vesnice je významné díky ovocnářství.[1] Koná se zde každoroční festival jablek a pěstují se také třešně, višně a švestky. Lerkekåsa je označována za nejsevernější vinici na světě.[2] Gvarv má přezdívku „norské Toskánsko“.[3]

Ve vesnici působil malíř Erik Werenskiold. Sídlí v ní škola pro dospělé Sagavoll folkehøgskole.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Norsk Eplefest. Visit Bø [online]. 2019-05-15 [cit. 2022-03-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. NEWS, A. B. C. What's believed to be the most northerly vineyard in the world, in Norway, is up for sale. ABC News [online]. [cit. 2022-03-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Gvarv, a small town next to Lunde, is called Norvegian Toscana or the Town of Fruits. One can find there many tipes og apple juice, sider etc. We gonna introduce to you one of the local brands Epleblomsten apple juice as well as one of the local sider brands from Sideriet. - Picture of Heksas Kjøkken, Lunde - Tripadvisor. www.tripadvisor.com [online]. [cit. 2022-03-30]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]