Velké Solné jezero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Great Salt Lake)
Velké Solné jezero
Velké Solné jezero
Velké Solné jezero
Poloha
SvětadílSeverní Amerika
StátUSAUSA USA
Státy USAUtahUtah Utah
Velké Solné jezero (Spojené státy americké)
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha4400 km²
Délka120 km
Šířka45 km
Objem18 920 000 000 m³
Max. hloubka15 m
Ostatní
Nadm. výška1280 m n. m.
Přítok vodyMedvědí, Weber, Jordán
OstrovyAntelope, Stansbury, Fremont
SídlaSalt Lake City, Ogden
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velké Solné jezero (anglicky Great Salt Lake) je slané jezero ve státě Utah na západě USA. Má velmi vysokou salinitu (je slanější než moře) a obsah minerálů stále roste. Je pozůstatkem zaniklého pleistocénního sladkovodního jezera Bonneville. Má rozlohu 4400 km². Průměrně je hluboké 4,5 až 7,5 m a dosahuje maximální hloubky 13 až 15 m. Leží v nadmořské výšce 1280 m. Jeho mělká a teplá voda způsobuje od konce podzimu do jara sněhový efekt vodních ploch. Ačkoliv bývá nazýváno „americké Mrtvé moře“ vyskytují se zde milióny ptáků, včetně největší populace lyskonoha dlouhozobého (Phalaropus tricolor) na světě.

Pobřeží[editovat | editovat zdroj]

Mapa oblasti Velkého Solného jezera z roku 1852

Na východě k jezeru zasahuje hřbet Wasatch Range. Na západě obklopuje břehy neobyvatelná poušť. U jižního břehu jezera končí nejsevernější výběžky pohoří Oquirrh, orientovaného v délce cca 50 km od severu k jihu.

Ostrovy[editovat | editovat zdroj]

Na jezeře je 13 pojmenovaných ostrovů. Podle velikosti to jsou Antelope, Stansbury, Fremont, Carrington, Dolphin, Cub, Badger, Strongs Knob, Gunnison, Hat (Bird), Egg Island, Black Rock and White Rock. Dolphin, Gunnison, Cub a Strongs Knob jsou v severozápadním rameni a zbytek v jižním.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Jezero je bezodtoké. Tři nejvýznamnější přítoky jsou řeky Medvědí ř., Weber a Jordán, které přitékají z východu. Rozloha jezera kolísá od 2500 do 6000 km² v závislosti na atmosférických srážkách přiměřeně s úrovní hladiny jezera. Amplituda kolísání hladiny za posledních 100 let činila přibližně 5 m. Sezónní změny úrovně hladiny, které jsou způsobené táním sněhu v horách Wasatch, dosahují přibližně 40 cm.

Vlastnosti vody[editovat | editovat zdroj]

Jezero ze satelitu Sentinel-2 (2018)

Slanost vody se mění od 5 % při vysoké úrovni hladiny do 27 % při nízké úrovni. Pro představu průměrná slanost oceánu je 3,5 % a Mrtvého moře 35 %. Celkový obsah soli se odhaduje na 6000 Mt. Jedná se hlavně o minerály aragonit, blödit, glauberit, sádrovec, selenit (odrůda sádrovce), halit (kamenná sůl), mirabilit, thénardit [1]. Ročně se vytěží 8 000 t.

Osídlení pobřeží[editovat | editovat zdroj]

Východní pobřeží je hustě osídleno. Největší města jsou Salt Lake City a Ogden. Jezero protíná po hrázi v délce 40 km jihopacifická železnice.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Great Salt Lake na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]