Grónská reforma pravopisu v roce 1973

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V roce 1973 byla provedena reforma grónského pravopisu, která nahradila Kleinschmidtův pravopis dnes používaným pravopisem.

Historie grónského pravopisu[editovat | editovat zdroj]

Eskymácko-aleutské jazyky obvykle neměly písmo a předávaly se pouze ústně. První psané texty se objevily až s křesťanskými misionáři v Grónsku. Hans Egede byl prvním, kdo v roce 1750 napsal grónský slovník. Jeho syn Poul Egede přeložil v roce 1766 do grónštiny Nový zákon. Egede používal latinku, jak byl zvyklý v Evropě. V roce 1794 napsal Otto Fabricius novou verzi Nového zákona. Jeho pravopis se od Egedeho lišil. V roce 1822 vydal Johann Konrad Kleinschmidt třetí verzi biblického textu - opět s odlišným pravopisem. Rostla touha po jednotném pravopisu, kterou nakonec vyslyšel Samuel Kleinschmidt, syn předchozího. Chtěl vytvořit fonematický pravopis. V roce 1851 zavedl pravopisný systém založený na pěti samohláskách a diakritických znaménkách pro označení délky samohlásek a souhlásek. Kromě toho abeceda obsahovala písmeno kra, které se v běžné latince nevyskytuje. Tento Kleinschmidtův pravopis se udržel více než 100 let, než byl systém v roce 1973 zjednodušen. Zde bylo kra, které bylo nahrazeno q, vypuštěno, stejně jako diakritika, aby byl pravopis co nejjednodušší na standardní klávesnici.[1]

Reformu připravoval jazykový a pravopisný výbor Grónské zemské rady, kde jako poradce působili eskymologové Robert Petersen a Miilu Lars Lund.

Kleinschmidtův pravopis[editovat | editovat zdroj]

Jednotný pravopis zavedený Kleinschmidtem obsahoval následující písmena:[2]

Majuskula A Á Â Ã B C D E Ê F G H I Í Î Ĩ J K L M N O Ô P K‘ R S T U Ú Û Ũ V W X Y Z Æ Ø Å
Minuskula a á â ã b c d e ê f g h i í î ĩ j k l m n o ô p ĸ r s t u ú û ũ v w x y z æ ø å

Velký počet písmen se objevoval pouze v převážně dánských přejatých slovech. Kromě toho existovaly i složité souhláskové kombinace, které však v žádném případě nebyly fonémové.

Nový pravopis[editovat | editovat zdroj]

Při reformě písma v roce 1973 bylo mnoho písmen vypuštěno. Zůstala tato:

Majuskula A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Æ Ø Å
Minuskula a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v x y z æ ø å

Písmena zde uvedená kurzívou se stále objevují pouze v přejatých slovech.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grönländische Rechtschreibreform na německé Wikipedii.

  1. NUTTALL, Mark. Encyclopedia of the Arctic. [s.l.]: Routledge 2306 s. Dostupné online. ISBN 978-1-136-78680-8. (anglicky) Google-Books-ID: Swr9BTI_2FEC. 
  2. EVERSON, Michael. The Alphabets of Europe.. Greenlandic Kalallisut [online]. [cit. 2023-09-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-06-04.